11/19/15 12:58
(http://pik.bg)

Ангел Найденов за поисканата помощ от Франция: С какво може да участва България е въпрос на двустранни разговори

Ангел Найденов за поисканата помощ от Франция: С какво може да участва България е въпрос на двустранни разговори

За първи път по искане на страна-членка на ЕС се задейства механизма по договора на ЕС, който предвижда помощ и подкрепа за страна, която е потърсила подобна подкрепа. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Ангел Найденов във връзка с поисканата помощ от Франция за действия срещу ИД. По думите на Найденов в случая става въпрос за Франция, която е потърсила помощ във връзка с терористичните актове в Париж и определянето на френският президент, че Франция е във война. „Разбира се става дума за опции, които Франция в разговори с всяка една страна-член ще определи като свои потребности. Искането е акт на солидарност“, каза още Ангел Найденов. Според него, може да става въпрос за военни или граждански възможности, когато става дума за задействане на системите за предотвратяване на последиците от терористични актове.
„С какво може да участва България е въпрос на двустранни разговори. В случая едва ли мога да кажа какво биха поискали и ние с какво може да се отзовем. Нека да поясним, че решението беше взето във вторник. За да има подкрепа от страна на заместник-министъра на отбраната, предварително трябва да има съгласуване и позиция по отношение на българското правителство. Това са основанията да поискаме съвместно заседание на Комисията по външна политика и на тази по отбрана, в които да изслушаме двамата ресорни министри с какви основания и въз основа на какви решения са участвали във вземането на решенията. Той обясни, че става дума за задействане на текст от договора за ЕС, а не чл. 5 от НАТО, който предвижда военни възможности. „Няма никакво съмнение, че се повишават рисковете и потенциалните заплахи за сигурността на страната. Трябва да бъдат предприети съответните дейности за повишаване на нивото на защита на държавата и обществото“, каза той. Той поясни, че не иска да влиза в хипотези за каквито и да е контингенти и опции, които стоят пред България. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване