11/19/15 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Б. Чуков: Измама е, че "Ислямска държава" се ръводи от религията

 "Светът е абсолютно нов от събота насам, но повечето хора и анализатори продължават да живеят в свят, който вече го няма", заяви експертът по проблемите на сигурността и тероризма Боян Чуков.

По думите му, е имало най-малко две прогнози, че в Париж, и то в концертна зала, ще бъде извършен  терористичен акт.

"На този етап в сравнение с останалите страни от НАТО или Балканския полуостров, вероятността за терористичен акт в България е много по-малка", прогнозира той.

"Европа няма да се отърве от тероризма, така както го видяхме в Париж, заради огромните анклави в европейските градове се създават анклави, където се радикализират хората. Но "Ислямска държава" не трябва да се отъждествява с исляма. Това е едно ПР-шоу на терор и ужас, както в американските филми. Всички, които са под лидера на ИД-50 души-нито един от тях не е свързан с ислямизма, те са светски хора от армията на Саддам Хюсеин. В ръководството има шиити, суните, алауити, дори християни", заяви експертът.

По думите му, поясите на парижките атентатори са били управлявани дистанционно, тоест не може да става дума за камикадзета. По същия начин се случило и в театъра, според разказите на очевидците, а целта е бил да не попаднат в ръцете на френските служби.

"Великите сили имат различни, понякога антагонистични цели, в Близкия Изток и това затруднява създаването на една ефективна антитерористична коалиция", коментира той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване