11/19/15 12:22
(http://pik.bg)

Байрактаров: На обсъждането на бюджета е задължително присъствието на всички министри

Байрактаров: На обсъждането на бюджета е задължително присъствието на всички министри

Законопроектът за държавния бюджет е внесен от Министерски съвет и е задължително присъствието на всички министри, начело с министър-председателя. Това каза от трибуната на НС народният представител от ПГ на ПФ Димитър Байрактаров по време на обсъжданията на законопроекта за бюджет на Република България. „Чуха се много изказвания, голяма част от тях са в рамките на политическото дърдорене, но все пак, когато коментираме проектобюджет на първо място е добре да стъпим върху числата, защото числата говорят много, ако умееш да ги четеш. Чух отляво хора, които говориха и се изказваха срещу бедността, че нямало преки частни инвестиции, но тази бедност не е от вчера и от онзи ден. По отношение на преките и чуждестранни инвестиции през януари 2014 г. са били 58 млн. евро , като основните източници са офшорни фирми. Февруари месец се наблюдаваше 43 % срив на преки чуждестранни инвестиции и оттам нататък всичко продължава по тази тенденция“, каза той. 
„При такъв срив на преките чуждестранни инвестиции заложен от предишното управление, не може един бивш финансов министър да говори за тези неща, при положение, че той е съсипал този климат. Няма как да не отчетем това, което наистина не беше свършено през 2015 г. преди няколко дни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в насрочена пресконференция, гръмко се изцепи, че над 3 млн. души били заетите. Само, че удобно пропусна да уточни, че само 2 млн. и 50 хиляди души са хората, заети в реалния сектор, т.е. тези които създават“, коментира той и го определи като първото нещо, което е трябвало и се е акцентирало да работи правителството. „Сериозна административна реформа, която да насочи квалифицирани кадри на пазара на труда. Никой не отчита, че на пазара на труда липсват високо квалифицирани кадри, които да създават БВП. Най-бързото нещо може да мине през административна реформа. Нищо не се отчете и нищо не се свърши за въвеждане и подпомагане на тази административна реформа по отношение на така нареченото електронно управление“, каза още Димитър Байрактаров. По думите му, не може финансовият министър да е вълшебник, когато останалите министри не правят нищо. Той обясни, че финансовият министър разпределя публичният ресурс и трябва да направи всичко възможно да го разпредели максимално добре от гледна точка на разходната част. „Трябва сериозен план от страна на министерство на икономиката по привличане на инвестиции. Нещо повече, план, който да стимулира вътрешното инвестиране от нашите фирми. През февруари 2014 кредитирането на българските фирми е спаднало до около 0,т.е. те нямат интерес да правят инвестиции ,да откриват работни места“ , каза той. Димитър Байрактаров изрази притеснение за увеличаване на осигурителната тежест. „Това ли е социалната политика?“, попита той. По думите му, удобно се подминава така нареченото увеличаване на минималния осигурителен праг при тютюнопроизводителитите. „Ще направим предложение между първо и второ четене при тютюнопроизводителите. Няма как да не обърна внимание, че много хора говорят за образование, но никой не направи никаква стъпка през последните три години за стимулиране на този сектор за мотивация на българските учители. Хубаво е, когато се говори по бюджет да се говори с числа“, каза той. 
В реплика към него народният представител от ПФ Славчо Атанасов попита Димитър Байрактаров на кого говори. „Две трети от министрите ги няма, премиерът го”, каза той и призова за малко повече уважение към премиера. „Пет са само министрите тук“, каза той. Председателят на НС Цецка Цачева каза, че тези министри, които не са имали възможност да присъстват лично са си изпратили заместници – зам.-министри.
В дуплика Димитър Байрактаров каза, че високомерието е вредно както в политиката, така и в живота. „От гледна точка на това, че по-притеснителното е друго,че днес не се води никакъв дебат. Вие ми дадохте повод да довърша изказването. Всъщност швейцарското правило по отношение на българските пенсионери се използва само, когато е удобно“, посочи той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване