11/19/15 22:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Британските лекари ще стачкуват масово за пръв път от 40 години


Британските медици гласуваха "за" провеждането на масова стачка – първата от четири десетилетия насам, съобщи агенция "Ройтерс".

В нея ще се включат само т.нар. "младши" лекари, които са около половината лекари във Великобритания.

Става въпрос за завършилите наскоро, които трябва да преминат задължителен период от 4 или 8 години практика, преди да станат общопрактикуващи или специалисти.

Стачката ще започне на 1 декември в 08:00 сутринта и ще продължи 24 часа, като в нея ще участват само младшите лекари. В този първи ден тя няма да засегне тези от тях, които работят в бърза помощ.

На следващите дни – от 08:00 до 17:00 на 8 и 16 декември ще се присъединят всички младши лекари, които ще бъдат заместени от останалите си колеги.

Неспешни услуги няма да бъдат предоставяни – тоест ще бъдат засегнати плановите операции и рутинните прегледи.

"Лекарите практически останаха без алтернатива заради заплахата на правителството да им наложи договори, които са опасни за пациентите и несправедливи спрямо лекарите", заяви Британската асоциация на медиците – профсъюзът, стоящ зад стачката.

В момента Лондон харчи 3.1 млрд. лири годишно за младшите лекари. Предлага им се 11% увеличение на основната заплата, но се намалява допълнителното заплащане за часовете работа през уикендите и между 19:00 и 07:00 часа, предаде Би Би Си.

Заплатите на тези медици обикновено са малко под 23 000 лири годишно, но могат да достигнат и 30 000 лири в зависимост от това колко се работи през почивните дни и през нощта. Средната заплата за начинаещ лекар в първите две години от практиката му е малко над 36 000 лири, твърди държавната здравна служба, цитирана от Би Би Си.

Лекарските стачки са рядко срещани във Великобритания – за последен път имаше такава през 2012 г., но в нея участваха малък брой лекари. Последният масов протест бе през 1975 г. Тогава медиците успяха да извоюват да им се плаща за изработените часове извън 40-часовата работна седмица.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване