11/19/15 13:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Бюджетът за догодина мина на първо четене


Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. От гласували 212 народни представители, 138 бяха "за", 65 - "против", а 9 се въздържаха. 

Бюджетът беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, "АБВ", Патриотичния фронт (ПФ) и БДЦ, както и от трима нечленуващи в парламентарна група. 

Против гласуваха депутати от БСП, ДПС, "Атака" и двама независими. Въздържаха се един депутат от левицата, петима от ПФ, трима от БДЦ, съобщи БТА.

В хода на дебатите БСП и ДПС разкритикуваха бюджетната политика,  с аргументи, подобни на изтъкнатите вчера при обсъждането на бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване.

ДПС обвини министрите от Реформаторския блок в бламиране на реформите, а от БСП посочиха, че въпреки гръмките изказвания за повече приходи някак неусетно с новия бюджет се предлага актуализация на стария.

Бламирането на реформата го правят основно министрите от коалиционния партньор Реформаторски блок, които би трябвало по тяхна собствена заявка да са двигателят на реформите, вместо това те са спирачка и няма по-голямо доказателство от провала на финансовата консолидация на бюджета за 2015 година, заяви Йордан Цонев (ДПС). Той разкритикува липсата на  достатъчно активни политики за насърчаване на икономическия растеж, който според него би трябвало да е поне 4 на сто, за да не се налага вдигането на данъци.

"Реформаторите управляват шест министерства, питам, въпреки че въпросът ми е риторичен, какво се направи в тях за оптимизиране на разходите. Нищо", коментира Цонев и допълни, че "кадровото овладяване на отделни сектори не е реформа". Според него са правени опити за овладяването енергийния регулатор, след това - БНБ, "сега наред е КЗК, да се готви КФН напролет".

Янаки Стоилов от левицата упрекна Цонев, че с изказването си всъщност защитава Министерството на финансите като хвърля цялата отговорност за управлението върху Реформаторите. Той изтъкна, че опитът за парцелиране на управлението не допринася за това правителството да носи своята отговорност. Цонев отговори, че ДПС не сваля отговорността от ГЕРБ, но по-големите очаквания са към тези, които трябва да са двигател на реформите.

От ДПС искат бюджетът да не мине, за да могат да искат промяна в правителство и да кажат, че без тях не може, предупреди депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в хода на дискусията. 

И лидерът на БСП Михаил Миков, и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов отправиха упрек към премиера и министрите, че не присъстват на обсъждането.

Днес виждам, че всяка една партия от управлението търси начин да се разграничи от бюджета, а ГЕРБ и Реформаторският блок доста свенливо защитават тези параметри, посочи Миков. По думите му ясно е, че следващата година ще харчим повече и повече пари, защото е нова изборна година. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване