11/19/15 11:24
(http://pik.bg)

В Силистренска община започват проверки за безстопанствени кучета

В Силистренска община започват проверки за безстопанствени кучета

Силистренската община започва съвместни проверки с Българската агенция по безопасност на храните и полицията за безстопанствените кучета.

Според Общинската епизоотична комисия въпреки открития приют за безстопанствени животни броят им в Силистра се увеличава. Установено е, че гражданите хранят бездомните животни в междублоковите пространства на жилищните блокове. В покрайнините на града в стопански дворове на фирми и кооперации се използват за охрана нерегистрирани кучета.
Ще бъде направено предложение до Общинския съвет за промени в Наредбата за опазване на обществения ред и чистотата за забрана на храненето на безстопанствени животни. Ще се изисква информация и от Ветеринарните клиники в града за обгрижваните от тях животни и на база на тази информация ще се събира такса. За разходка на домашни любимци в Силистра се изграждат шест площадки.

Общинският приют за безстопанствени животни, който бе открит наскоро в Силистра, засега е с капацитет за 100 животни. Назначени са 7 души.

Приютът разполага със специализиран транспорт. След улавянето им животните ще бъдат преглеждани, обезпаразитявани, чипирани. На четириногите се правят паспорти. Не се предвижда евтаназия. Засега животните ще бъдат пускани в старите си местообитания - до началото на следващата година. Ако капацитетът на приюта бъде запълнен, ще се търсят възможности за работа по различни програми за бездомни животни. Предвижда се да бъдат сключени договори и с други общини за овладяване на популацията на бездомните животни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване