11/19/15 10:00
(http://pik.bg)

Горанов описа бюджет 2016 г. със стабилност, реалистичност и резултати

Горанов описа бюджет 2016 г. със стабилност, реалистичност и резултати

Стабилност, реалистичност, резултати. Това са думите, които обобщават философията на бюджет 2016. Инвестициите в инфраструктура, регионално развитие, благоустройство и транспортната инфраструктура на страната са сред ключовите приоритети на правителството и в бюджет 2016 г. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, който представи приоритетите на бюджет 2016 г.

„Икономическият растеж е в основата на просперитета на всяка страна, като нивото, развитието и натрупването, интензивността на използването и възвръщането на нейните материални, природни и финансови активи и човешки капитал определят способността да се генерират доходи”, каза Горанов. Той заяви, че през третото тримесечие БВП е нараснал с 2,9% спрямо същия период за миналата година, при равнище на БВП в ЕС от 1,9%. „Най-голям дял заема крайното потребление и именно той има най-голяма роля в растежа.

Темповете на ръст на потребление все още са незадоволителни. Именно стабилността влияе върху всички икономически субекти и върху решението им да инвестират. Преди година финансовата система беше силно стресирана и тогава работихме по актуализацията за бюджета за 2014 година. Бяха спазени всички срокове за изплащане на всички гарантирани влогове”, обясни министърът на финансите.

Той бе категоричен, че с избора на новото ръководство на БНБ държавата е подредила функциите си, така че да има имунитет срещу опити за недобросъвестни действия при управлението на парите на хората. „Уроците са прочетени от всички и финансовата ни система е в стабилност.

В края на миналата година гарантирахме, че правителството ще бъде коректен платец към всички, към които има задължения. До края на тази година приключва програмният период 2007-2013 г. Това е причината актуализацията на бюджет 2015 г. да е неизбежен”, категоричен бе Горанов.

Той се похвали, че бюджет 2016 г. е съобразен с реалността. Той отчита всички реалности и потребности за следващата година. Очакванията за растеж на БВП е да достигне 2,1% догодина. Приходите по консолидираната фискална програма по 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 37,4% от БВП, а разходите са планирани с 2 % повече в размер на 39,4 %. Осигурителната политика и догодина ще бъде ориентирана и към подкрепа на икономическия стремеж. Осигурителната политика предвижда да се запазят размерите и съотношението на осигурителните вноски за фондовете за ДОО и НЗОК за 2016 г.

„Когато държавата си е на място тя може да събира приходи и това се вижда от постигнатите резултати. Към 17 ноември сме събрали с 1, 7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2014 г.”, посочи Горанов. „Спомнете си колко енергия беше положена в демагогия и партизанщина за изместване на истинския дебат, когато в началото на годината внесохме за ратификация договорите. Трябва да осъзнаем, че дългът не е самоцел, а гаранция за суверенитета на българската държава”, каза министърът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване