11/19/15 12:21
(http://pik.bg)

Митов: Казусът "Сирия" и казусът "Украйна" нямат нищо общо един с друг

Митов: Казусът "Сирия" и казусът "Украйна" нямат нищо общо един с друг

Казусът Сирия и казусът Украйна нямат нищо общо един с друг. Твърдостта ни по отношение на Минските споразумения и стабилизацията на Украйна е едно, а сирийският конфликт е нещо съвсем друго. Това заяви пред журналисти външният министър Даниел Митов.

България, както и всички останали държави-членки на ЕС са обвързали пълното изпълнение на Минските споразумения със санкциите. Докато не са изпълнени в целия си мащаб Минските споразумения, няма да има никакво преосмисляне на позицията на България или на друга европейска държава, зарече се Митов. Той обясни все пак, че диалог на европейско ниво се води с Русия.

„Русия има своята роля в решаването на конфликта в Сирия и стабилизирането на тази държава. В същия момент не може да се предполага оставането на Башар Асад на власт. Не може да се поставят подобни предварителни условия и не бива да се действа сепаративно, както тръгна да действа Русия. В момента координационните действия в посока на това да се работи по-съвместно, особено по отношение на въздушните удари, е добра стъпка напред. Казусът Сирия и казусът Украйна нямат нищо общо един с друг. Твърдостта ни по отношение на Минските споразумения и стабилизацията на Украйна е едно, а сирийският конфликт е нещо съвсем друго”, обясни външният ни министър.

Запитан дали е съгласен с изказването на президента, че Русия води хибридна война на Балканите, за да дестабилизира Европа, Митов каза-„За хибридна война си говорим от повече от 2 години. Това изобщо не са новини”. Относно аварийно кацналия самолет на летище Сарафово той обясни, че няма повече информация и може би МВР могат да кажат повече. Във връзка с появилата се информация, че във Франция са открити български автомати и дали го е обсъдил с колеги от Франция, външният министър коментира, че още не е обсъждал въпроса, но доколкото е разбрал тези автомати са били произведени през 80-те години.

„Много държави произвеждат оръжия, включително и България. Как едно нещо се е озовало от едно място на друго може да се установи. В случая България няма как да бъде въвличана и обвинявана за наличието на подобно оръжие, защото това оръжие би могло да бъде от всяка една държава, която произвежда такива оръжия”, каза още Даниел Митов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване