11/19/15 06:06
(http://www.klassa.bg/)

Мощни изригвания правят невъзможен живота на подобна на Земята екзопланета

 На пръв поглед изглежда, че извънслънчевата планета Kepler-438b отговаря на всички условия да бъде обитаема, пише Discovery News. Тя е само около 12 процента по-голяма от Земята и орбитира около звездата си в т.нар. обитаема зона, където температурата предполага, че е възможно да съществува течна вода на повърхността - условие, считано за ключово за живота.
Ново изследване показва обаче, че звездата на 438b не е добър домакин. Червеното джудже изпада в яростни излияния, произвеждайки изригвания, които са десет пъти по-мощни от което и да е изригване, регистрирано на нашето Слънце. Наред със суперизригванията, които се случват на всеки няколкостотин години, учените предполагат, че звездата бълва частици с висока енергия, подобни на слънчевите бури, познати като коронарни масови изригвания.
Тази плазма вероятно обрича планетата, тъй като огромните коронарни масови изригвания са в състояние да пометат атмосферата на планета като Kepler 438b, ако има такава. “Имайки тънка атмосфера, планетата би била изложена и на въздействието на силно ултравиолетово и рентгеново лъчение от суперизригванията. Заедно със заредените частици това е пагубно за живота,” казва Клое Пуг от Университета в Уоруик във Великобритания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване