11/20/15 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи за пръв път заснеха раждането на нова планета

 За пръв път астрономи са наблюдавали директно процеса на раждане на нова планета, пише Space. Учените са фотографирали газов гигант, който се формира около млада звезда, наречена LkCa 15, намираща се на 450 светлинни години от Земята.
“Вълнуващо е, тъй като за пръв път сме в състояние директно да заснемем образуване на планета,” казва ръководителят на изследването Стефани Селъм от Аризонския университет в САЩ. “Това ни предоставя система, която да следваме в бъдще - в дъбочина, за да разберем детайлите от процеса на формиране на планети.”
В системата на LkCa 15 има огромен диск от прах и газ, заобикалящ подобна на Слънцето звезда на възраст едва 2 милиона години. Такива дискове често се срещат около новородени звезди. Те са суровият материал, от който се формират планети. Предишни проучвания също са засичали големи празнини в някои дискове, вероятно причинени от натрупващи материя планети. Учени дори са наблюдавали асиметрия и топлинни следи, които се обясняват с образуването на небесни тела в празнините.
Такава празнина съществува и в диска на LkCa 15 и там през 2012 година на разстояние от около 16 астрономически единици е открита гигантска протопланета, обозначена като LkCa 15b. (Една астрономическа единица е разстоянието от Земята до Слънцето - приблизително 150 милиона километра.)
За да научат повече Селъм и колегите й са наблюдавали системата с телескопа LBT (Large Binocular Telescope) - обсерватория в югоизточна Аризона с 8.4-метрови огледала. Екипът е потвърдил съществуването на газовия гигант чрез директно заснемане на водород-алфа фотони - вид светлина, която се излъчва, когато свръхнагорещен материал се натрупва, формирайки планета. Допълнителни наблюдения са показали съществуването на още една новородена планета и предполагат наличието на трета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване