11/20/15 20:39
(http://www.klassa.bg/)

Близо 200 младежи от цяла България се включиха в младежкия форум VOICE IT: Мнение от значение

 Близо 200 младежи от цяла България се събраха днес в зала 8 на НДК за участие в младежкия форум VOICE IT: Мнение от значение. Събитието се организира от Национална мрежа за децата, а основни двигатели на инициативата са членовете на младежка мрежа „Мегафон“. Поводът е навършващата се днес 26-годишнина от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето.

„Ние от Национална мрежа за децата вярваме, че младите хора имат право на мнение и участие по темите, които засягат техния живот“, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата при откриването на събитието. „Насърчаването на детето да прави избор го учи на независимост, а упражняването на мнение е процес, в който то се учи да формира и да изказва мисли. Ако участва във вземането на решения по въпроси за своя живот, то ще знае как да прави това много по-добре, когато порасне. Включително и защото ще знае, че вземането на решения е последвано от ангажимент и отговорност за изпълнението им“, коментира още Георги Богданов.

Юлияна Руменова, член на „Мегафон“ и доброволец на организацията „Младежки парламент – Самоков“ сподели, че не е достатъчно да чуем някого, а до го изслушаме и да вземем мнението му под внимание. „Често от децата се изисква не участие, а послушание“, добави Георги Апостолов, член на Управителния съвет на Национална мрежа за децата. „Това, което се опитваме да правим е да работим „със“, а не „за“ децата и да ги включваме във важните за тях решения“, допълни той.   

Музикален поздрав към младите участници отправи Ангел Ковачев, добре познат от X Factor и Dancing Stars. По време на форума VOICE IT: Мнение от значение бяха представени три вълнуващи презентации на конкретни инициативи и идеи, осъществени от деца, млади хора и подкрепящи ги възрастни. Няколко младежки групи представиха и изработените от тях кратки видео фирми на тема “Промяната, която търсим“, които засягат големи въпроси като сексуалното и гражданско образование на младите хора, липсата на толерантност и насилието в училище.

Следобедът бе разделен на различни панели, щандове и работилници, където всеки от участниците откри и участва в това, което му бе най-интересно. „Как да проведем занятие по правата на детето в 4 стъпки и 45 минути“ бе темата на работилница, организирана от УНИЦЕФ. „Да извадим правата от ъгъла“ и „Как да направим от идеите реалност“ бяха темите на други две работилници, организирани от експерти и членове на „Мегафон“. Театър Цвете представи две сцени с участието на младежи и на публиката във формата Форум театър.

Организациите, които представиха работата си имаха свои щандове по време на събитието бяха: „За нашите деца“, Националния алианс за работа с доброволци (НАРД), фондация „Детски книги“, Международна награда на херцога на Единбург – България, Младежка инициативна група „Крайморие“, фондация „Ръка за помощ“, фондация „Стъпка за България“, Асоциация „Интегра България“, Националния център за безопасен интернет, кампанията „Детство без решетки“ на Български хелзински комитет, ИСДП и Национална мрежа за децата, фондация ПУЛС, сдружение „Социален диалог 2001“ и Wishbox.

В събитието се включиха и доброволци от технологичната компания IBM, които отговаряха на въпроси, свързани с кариерната ориентация на заинтересованите млади участници. Компанията Булекопак АД, работеща по оползотворяването на отпадъци и опаковки имаше свой щанд, на който представи по интересен начин ползата от разделното събиране на отпадъци.

Събитието се организира в рамките на проект “Мегафон: Детско и младежко участие за по-добро гражданство”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Партньор на форума бе и Националният дворец на културата.

Медийни партньори на събитието са Дир.бг и Дневник

 

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение „Дете и пространство“, Национална мрежа за децата и ИИНЧ – БАН и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

http://www.ngogrants.bg/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване