11/20/15 19:33
(http://www.dnevnik.bg/)

Болници атакуваха в съда плана Здравната каса да ги финансира избирателно


Частни и общински болници и пациентски организации обжалват в съда методиката за изработване на областна здравна карта, съобщи БНР. Жалбата във Върховния административен съд е подадена от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Българска болнична асоциация, Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и федерация "Български пациентски форум". Те искат ВАС да отмени методиката за изработване на областната здравна карта.

Организациите заявяват пред съда, че методиката е незаконосъобразна, тъй като чрез нея ще се определят здравните потребности на населението по области, според които ще се сключват избирателно договори за работа с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според жалбоподателите ще бъдат накърнени интересите на пациентите, тъй като ще бъде ограничен техният избор, а избирателното сключване на договори ще засегне интересите на неограничен кръг физически и юридически лица, както е възможно и да доведе до фалит на болници, които не работят с НЗОК.

Други доводи пред съда са, че методиката не е била поставена на обществено обсъждане и че не са взети предвид мненията на заинтересованите лица. Посочват се и несъответствия на методиката с различни законови текстове и се твърди, че министърът на здравеопазването Петър Москов е издал незаконосъобразен административен акт.

Областните здравни карти трябва да послужат за основа за създаване на Националната здравна карта, която е един от ключовите елементи на реформата на министър Петър Москов. В здравната карта се определят нуждите от лечебни заведения, брой легла, лекари и медицински специалисти. Идеята е в местата, където предлагането е по-голямо от потребностите, здравната каса да не финансира всички лечебни заведения. Преценката ще се извършва по критерии, изработени от Министерството на здравеопазването.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване