11/20/15 06:22
(http://www.klassa.bg/)

За пръв път използваха лазер за охлаждане на течност

 За пръв път изследователски екип е използвал инфрачервен лазер, за да охлади течност с 20 градуса по Целзий, пише CNET. Проучването, ръководено от Падън Родър от Вашингтонския университет в САЩ, е публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Science. 
„Това е първият пример за лазерен лъч, който охлажда течности като вода при нормални условия,“ казва един от авторите Питър Паузауски. „Въпросът беше, дали това може да се постигне, тъй като обикновено водата се загрява при осветяване.“ Охлаждането става с инфрачервен, изместен към синьото лазер и нанокристал в капка вода. Фотоните се поглъщат от атомите на кристала, които се активизират. Отделените от атомите фотони са с по-високо енергийно ниво от внесените отвън фотони. Това елиминира топлината и ефективно охлажда кристала и водата около него. 
Технологията, позволяваща прецизно охлаждане на малка повърхност има няколко потенциални приложения. Тя би могла да се използва в микропроцесори за предотвратяване на прегряване. Би могла да служи за охлаждане на единични неврони, така че учените да са в състояние да наблюдават мозъчните връзки без опасност от увреждане на мозъка. Методът би могъл да се използва и за забавяне на процеса на клетъчно делене или регенерация, за бъде изследван по-детайлно. 
„Научният интерес към деленето на клетките и функционирането на молекулите и ензимите е голям, но изследването им не е възможно, ако те не бъдат охладени,“ казва Паузауски. „С помощта на лазерно охлаждане може да успеем да направим филми на забавени обороти на живота в действие. Предимството е, че не е необходимо да се охлажда цяла клетка, което би могло да промени поведението й.“
Технологията би могла да послужи и за създаване на производствени лазери с висока мощност, което в момента не е възможно, тъй като при определено ниво на енергия устройствата прегряват и се разтопяват. Първата стъпка за екипа обаче е, да усъвършенства изобретението си, започвайки с подобряване на ефективността. В момента то потребява твърде много енергия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване