11/20/15 17:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Заложническата криза в Мали приключи с най-малко 27 загинали (обновена)


Заложническата драма в Мали приключи, след като спецчастите щурмуваха хотела, в който ислямисти взеха 170 души за заложници.

Най-малко 27 души са загинали в хотел Radisson Blu в столицата Бамако, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позова на свои източници сред мироопазващите сили на ООН, които са видели телата.

Ислямистката групировка "Ал Морабитун" пое отговорност за атаката, като заяви, че тя е била организирана съвместно с "Ал Кайда в ислямския Магреб". Групировката "Ал Морабитун" е водена от алжирския терорист Мохтар Белмохтар, за когото се смяташе, че е бил убит при американски въздушни удари през юни, съобщава "Ройтерс" . "Ал Кайда в ислямския Магреб" обаче опроверга информацията, че Белмохтар е мъртъв.

Американски и френски войници се включиха в операцията за спасяване на заложниците. Френският министър на отбраната съобщи, че на този етап при атаката на хотела не са загинали френски граждани.
 
"Малък екип от командването на САЩ в Африка участва в усилията за спасяване на заложниците", съобщи в "Туитър" USAFRICOM.

По-рано министерството на отбраната на Франция съобщи, че е изпратило свои спецсили в хотела, където в следобедните часове все още имаше 125 гости и 13 служители.
 USAFRICOM closely watching the situation in #Mali. Small team of U.S. Special Operations Forces assisting with hostage rescue efforts.

— US AFRICOM (@USAfricaCommand) November 20, 2015
"Всички останали заложници са освободени", съобщи министерският съветник Амаду Сангу пред френската телевизия BMFTV.

По-рано днес малийската държавна телевизия, цитирана от агенция "Ройтерс", съобщи, че 80 души са били спасени, но управата на хотела опроверга тази информация. Трима заложници са загинали, но още не са идентифицирани.

Не е ясно и колко на брой са нападателите. Отговорност за атаката пое групировката "Ал Мурабитун" - свързана с "Ал Кайда" ислямистка организация, базирана в северната част на Мали и съставена главно от туареги и араби, писа агенция "Ройтерс".

Първоначално в хотела бяха пленени 170 души – 140 гости и 30 служители. Преди офанзивата нападателите са освободили 15 души, твърди телевизия "Франс 24", а източник на агенция "Ройтерс" разказва, че хората са били пуснати, след като са успели да цитират сури от Корана.

Засега са освободени 20 индийци, 12 французи, 7 алжирци, 6 американци, 6 турци, 4 китайци, 2 германци и един гвинеец, писа в. "Гардиън".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване