11/20/15 17:46
(http://pik.bg)

Информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар събра експерти във Велико Търново

Информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар събра експерти във Велико Търново

Информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар се проведе в сградата на Областна управа в старата столица, предаде "Фокус". Николай Налбантов, директор Дирекция ''Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие’’ в Министерство на енергетиката заяви, че либерализиран пазар на електрическа енергия съществува и е добре развит в повечето европейски страни. В България този процес е в развитие от няколко години. По думите му в нашата страна трябва да намери почва, един добре развит пазар, така, както е в останалите страни. 
При пазарни условия стремежът за извличане на икономически ползи от тези дейности не трябва да възпрепятства или ограничава предоставянето на обществените услуги в енергетиката, каза директорът на Дирекция‘’Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие’’. Пазарът трябва да е от полза за всички участници на пазара- производители, доставчици и потребители, добави той. ‘’Трябва да се постигне прозрачност и почтеност в дейностите по търговия с електрическа енергия, по тази цел има и специални нормативни актове’’, посочи Налбантов. 
Необходимостта от преструктуриране на електроенергийния сектор е породена от няколко фактора, сред които: нови строги екологични изисквания, глобализация на икономическите отношения, повишаване на енергийната ефективност, развитието на интелигентни мрежи. Глобализацията е необходима, за да се постигне най- висока ефективност в предлагането на електроенергия чрез пазарни механизми и конкуренция на цената на енергия, обясни Николай Налбантов. 
По време на информационната кампания бяха посочени и европейските практики. Процесът на либерализация в България започна през 2004г., посочи Налбантов. Със законови промени от 2003 година нашата страна е въвела в съответствие законодателството си с това на Европейския съюз, каза той. С тези законови промени са въведени възможности определени категории потребители, наречени ‘’привилегировани’’ по критерий количество на потребление да могат да излязат на свободен пазар. През 2007г. са влезли в сила нови промени, при които всеки един е получил правото да бъде на свободния пазар. Третият етап от либерализацията на пазара са промените в Закона за енергетиката от 2012 година, когато са въведени изисквания по отношение на независимостта на операторите. Операторите, за да извършват услуги, свързани с ползването на мрежите трябва да са независими от останалите, конкуриращи се на пазара дейности като производство и доставка, за да нямат възможност да поставят определени участници в привилегирована позиция, обясни Налбантов. По време на кампанията стана ясно, че до края на 2015 година е необходимо да се създаде общ пазар на ЕС, в който и България трябва да се интегрира. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване