11/20/15 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Операцията срещу ИД с кодово име „Свети цар Тервел Български”

 „Свети цар Тервел Български“. Под това кодово име да е сухопътната операция срещу „Ислямска държава“, която според историка Божидар Димитров е неизбежна. Вчера той лансира идеята си.

„Операция ще има, основите на съюза вече са положени – Франция и Русия вече заедно бомбят джихадистите. Скоро към тях ще се присъединят САЩ и Великобритания. А може би и ние. С какви сили не е ясно. Май все още летят няколко СУ-25 и МИГ-21. А и една 69 стрелкова бригада, май имаме и 30-40 танка Т-72“, казва шефът на НИМ.

Той припомня, че всяка операция от този род има кодово име като „Пустинна буря”, например. Тъй като тази операция ще е срещу „Халифат” – т.е. всесветска ислямска държава, време е чрез кодовото име на бъдещата операция да бъде „Свети цар Тервел Български” – победителят на първия Халифат.

Проф. Димитров припомня, че цар Тервел Български е обявен за спасител на Европа и бил тачен до ХVIII век. Обявен е за светец и от Западната и от Източната църква под името „Свети цар Тривелий”, а образа му краси стотици възрожденски църкви. В края на ХIХ и ХХ век обаче е забравен и в Европа, и у нас. „Време е да си спомним кой победи Първата ислямска държава и да кръстим операцията срещу последната с името „Свети цар Тервел Български”, зове историкът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване