11/20/15 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Политици и историци: Плевнелиев е вреден за България!

 Москва обвини държавния глава в дефицит на аргументи,партийни лидери го призоват да се оттегли. Антируските измишльотини на президента насаждат омраза, предупреждават общественици

В последната година от мандата си президентът Росен Плевнелиев най-сетне успя да влезе в ролята на обединител. Той обедини всички. Срещу себе си.

 

Плевнелиев отново разгневи не само българските политици, но и Русия. Четвърки ден не стихват коментарите по твърденията му в интервюто за британския в. „Индипендент“, където държавният ни глава обвини Русия, че разпалва „хибридна война“ на Балканите.

 

Днес Москва призова "ръководството на България да се въздържа от необосновани нападки по адрес на Русия, опитвайки се чрез тях да въздейства върху гласоподавателите, които въпреки официалните позиции на София, както и преди, изпитват дружески отношения към Русия".

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че се е запознала с „поредните антируски измишльотини на президента на България Росен Плевнелиев – този път за руската подготовка за хибридна война на Балканите“.

 

„Изхождайки от това, че по света са малко държавите, способни да организират толкова мащабна провокация, Плевнелиев прави странния извод, че именно нашата страна стои зад неотдавнашните нападения срещу сайта на ЦИК на страната“, смята Захарова.

„В интервюто на българския президент се набива абсолютния дефицит на аргументация, а също така и изобилието на отдавна изтъркани и изхвърлени клишета“.

 

„Иска ми се да вярвам, че политикът, който се явява в момента президент на народ, свързан с нас чрез многовековна дружба, ще се въздържи от гръмки и необосновани нападки, че няма да се опитва да заразява с параноя своите избиратели, които в мнозинството си изпитват уважение към Русия“, каза представителят на руското МвнР.

 

Плевнелиев предизвика и гневна реакция на бившия министър на отбраната Бойко Ноев, който заяви, че се срамува от него и че "Росен Плевнелиев вече никой не го възприема на сериозно като президент". В отговор на въпроса на водещата Цветанка Ризова за хибридните халюцинации на Плевнелиев,  Ноев отговори: "Някои български политици на са стъпили на земята. Говорейки за хибридни войни, те олекват в очите не само на българското общество, но и в чужбина. Слава Богу, че на Плевнелиев му остава само една година".

 

„Плевнелиев е неадекватен, срамувам се от него“, заяви в интервю пред Канал 3 и бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че ролята на президента е да обединява нацията, а не да я разделя. „Не разбирам защо Плевнелиев прави всичко възможно да покаже на българските граждани колко много той мрази Русия и колко добър приятел е на американците. Този човек не мисли за бъдещето на българските граждани, категоричен бе Стойнев. Не може в момент, в който Франция и другите държави търсят подкрепа и сътрудничество Русия и вече в Европа се говори за отмяна на санкциите, българският президент изведнъж да излезе да започне да говори пълни глупости и да насажда омраза", допълни той.

Плевнелиев трябва да млъкне, защото е вреден, заяви още Драгомир Стойнев. Той призова държавният глава да се оттегли и да остави Маргарита Попова да довърши мандата му.

 

Гафовете на президента сближиха дори АБВ и БСП, които заявиха, че ще работят заедно за отстраняването му от поста.


 Премиерът Бойко Борисов също отправи остър упрек към президента. Той за пърпви път си позволи да коментира ястребската позиция на държавния глава спрямо Русия, която отдавна не се споделя в Европа. “Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми. Балансът в света е толкова крехък, че трябва да си мерим думите. Дори на срещата на Г-20 всички бяха “прибрани” в изказванията си ”. Това заяви с гневен тон премиерът в понеделник, часове след скандалното интервю на Плевнелиев. 

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която до този момент спазваше дипломатичния тон спрямо гафовете на държавния глава, не се сдържа и също заяви: "Недопустимо е, когато сме заплашени от терористични удари, да се говори срещу Русия".

 

Политици, историци, общественици все по-отчетливо надигат глас, че държавният глава е вреден за България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване