11/20/15 20:35
(http://www.klassa.bg/)

Рекорден брой международни участници в Третия международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“. Гала концертът отворен за столичани!

 25 кандидати от 16 страни на Европа, Америка и Азия ще се включат в Третия международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“, който се провежда от 26-ти до 29-ти ноември в София. Традиционното събитие е в памет на Васко Абаджиев (1926-1978), гениален музикант с европейско и световно значение, допринесъл за утвърждаване на българската цигулкова педагогическа школа и музикално изкуство.

 

За първи път надпреварата се провежда в три тура и ще приключи с  гала-концерта на лауреатите със симфоничен оркестър : 29 ноември в залата на Националната музикална академия. Тържествената гала вечер е със свободен достъп за всички граждани и гости на столицата.

 

 „Васко Абаджиев е гениален български музикант, който въпреки световното признание и възможностите, които други държави му предоставят срещу поданство, остава българин до последния си дъх! Неговата памет заслужава да бъде  поддържана жива. Нацията ни има нужда от повече вдъхновяващи примери, за да се гордеем, че сме българи!“ – казва председателят на журито проф. Ангел Станков.

 

Изявите на кандидатите в цигулковия конкурс ще бъдат оценявани от престижно международно жури с председател проф. Ангел Станков, изтъкнат български цигулар, диригент и педагог, концертирал на най-реномираните подиуми по света и носител на Ордена на Британската империя (2009 г.). Членовете на журито включват проф. Ирина Бочкова (Русия), преподавател в Московската консерватория, проф. Йоханес Майсл (Австрия), цигулар, педагог и композитор, проф. Рудолф Бухман (Австрия), проф. Йосиф Радионов (България), известен цигулар и педагог.  Почетен член на журито е проф. д-р Димитър Момчилов, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

 

Журито присъжда следните награди:

1.  Първа награда: 1500 (хиляда и петстотин) евро, диплом-грамота, лауреатско звание

2.  Втора награда: 1000 (хиляда) евро,  диплом-грамота, лауреатско звание

3.  Трета награда: 500 (петстотин) евро, диплом-грамота, лауреатско звание

4.  Награда за млад талант: 300 (триста) евро.

 

                Третият международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиевсе осъществява със съдействието на Министерството на културата, Министерството на образованието, Столична програма „Култура“ на Столична община, Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР, Държавния културен институт към МВнР, Италианския  културен институт,  медийни партньори и други.

 

Великият български цигулар Васко Абаджиев  (14.01.1926 -14.12.1978) е син на професора по цигулка Никола Абаджиев и на Лала Пиперова, пианистка. През юни 1932 г. свири във Виена пред журито на Първото международно състезание по цигулка. Шестгодишното дете става сензацията на състезанието, а една година по-късно вече свири собствени композиции. След като деветгодишният Васко получава диплома за завършено средно образование, през 1936 г. той заминава със своите родители за Брюксел. Именно там, на Първото международно състезание "Е. Изаи", печели Специалната награда с най-висок състезателен бал. През май 1938 г. Васко Абаджиев е отличен с Първа награда и златен медал на VІ-я Международен конкурс по цигулка "Фриц Крайслер" в Лиеж. Той получава също така първа награда на консерваторията в Брюксел и златен медал от крал Леополд. След като тринадесетгодишното българско дете-чудо завършва консерваторията в Брюксел с най-високо отличие, то триумфира с концерти в Белгия, Германия, Франция, Италия, Дания и Швеция. В началото на Втората световна война семейство Абаджиеви се заселва в Берлин. Там Васко концертира под диригентската палка на В. Фуртвенглер, К. Бьом, Н. Бонгарц, Х. Абендрот, Й. Менгелберг и др. прочути диригенти. От 1952 до 1956 г. живее със своята майка почти изключително в България, където изнася много, станали легендарни концерти. През 1952 г. е отличен с най-високото отличие за култура в България - Димитровска награда І-а степен. В края на 1956 г. Васко се заселва с майка си в Германия. След нейната смърт (1965 г.) следват 13 тежки и тъжни години за абсолютно непрактичния и несамостоятелен виртуоз. На 14.12.1978 г. Васко Абаджиев е намерен мъртъв в градската железница на Хамбург. За поколенията остават спомените за неговите феноменални изпълнения и записите, голяма част от които са запазени в Златния фонд на Българското радио. Връх на неговото майсторство са интерпретациите на произведенията на Й. С. Бах и на Н. Паганини.

Клуб ЮНЕСКО “Леонардо да Винчи” съществува от месец август 2003 г. Носи името на Леонардо да Винчи като символ на универсалността на интересите, заниманията и творческите постижения на тази изключителна личност. Основната цел и предмет на дейност на Клуба е да организира и участва в национални и международни проекти в областта на образованието, науката, културата. Членовете му споделят идеалите на ЮНЕСКО и се стараят да ги реализират чрез инициативи, вдъхновени от концепцията в учредителния акт на организацията. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване