11/20/15 14:44
(http://pik.bg)

Съдии повишават правната култура на тийнейджърите

Съдии повишават правната култура на тийнейджърите

Варненският окръжен съд (ВОС) започва работа по два проекта, свързани с повишаване на правната култура сред учениците от горните класове на варненските училища, съобщиха от пресцентъра на съда.

„Час по правосъдие“ е името на съвместната програма, по която си партнират Окръжният съд, Районният съд и Регионалният инспекторат по образованието във Варна. Трите институции подписаха меморандум, с който обединиха усилията си за съвместни действия за по-доброто интегриране в обществото на учениците, обучавани в държавните и общински училища на територията на Варна. Програмата включва дейности за повишаване на правната грамотност и култура на младите хора, както и за превенция срещу детската престъпност.

Окръжeн съд Варна участва и в Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. За реализирането на тази програма Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието и науката подписаха Споразумение за сътрудничество на 23.07.2014 г. Този проект цели повишаване информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България, формиране на правна грамотност и култура. Други цели са повишаването на доверието в съдебната власт и степента на спазване на законите.

Следващата седмица предстоят първите „часове по правосъдие“ в Трета природоматематическа гимназия (по проекта на ВОС) и срещи с учениците от десетите класове на Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ и във Варненска Търговска Гимназия "Г. С. Раковски" (по националния проект на ВСС).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване