11/20/15 01:10
(http://pik.bg)

Творци: Трябва ли да мълчим, когато целият свят е с главата надолу

Творци: Трябва ли да мълчим, когато целият свят е с главата надолу

Имам усещането, че в момента минаваме през един етап, от който връщане назад няма и заринати от информация и страховете си, имам усещането, че ще се сблъскаме с неща, които дори не сме сънували.
Това заяви художникът Владимир Запрянов, автор на изложбата „Търговците в храма”, която се превърна в естествен фон на дискусия, провокирана от тероризма и посветена на бъдещето.
Какво се случва в Европа - този стар континент? Какво става в света? Къде са великите сили и какво правят те? На тези въпроси се опитаха да дадат отговор група от няколко художници, музиканти и писатели в галерия „Европа” тази вечер.

Къде е изкуството в това, което се случва и можем ли да променим нещо ние творците, попита Запрянов. Като пример, илюстриращ това, което усеща, той посочи една своя картина, която изобразява светът обърнат с главата надолу и една ръка, която моли да се запази тишина. А дали това е верният подход - да пазим тишина, когато всичко е наопаки? Това е един конфликт на цивилизациите.


Тишината от картините не е тишина, заради усещането, което предизвиква. В музиката тишината е пауза, която може да прозвучи като писък, заяви оперната певица Розалина Касабова.

Илюстраторът и карикатурист Румен Статков от своя страна продължи, ето „търговците са в храма на нашата цивилизация”. Алчността, която предизвиква всички тези проблеми е точно обратното на това, което сме ние като автори. Виновни са само трима идиота, които ще съсипят света, заяви той. Това са бизнесът, правителствата и политиците. Това, всички го знаем много добре. Тези хора построиха къщи без основи и те започват да падат.

Преди години това се случи в Индия, сега във Франция, утре ще се случи на друго място, защото не сме еднакви като религия и сблъсъците на културите тепърва предстоят. Тези хора (мюсюлманите) никога няма да приемат нашата култура, защото нашата култура показва в голяма степен и уродливото и голите жени и безобразията, заявиха творците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване