11/20/15 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Чувалите с бюлетини отваряни в зоната за сигурност

 „Видях как отварят чували с бюлетини, вадеха протоколи. Видях как се пише по протоколите на около 15-20 чували, които бяха около мен, но може да са били и повече“. Това заяви в Пловдивския административен съд председателят на секционна избирателна комисия от район „Северен“ Тодор Петков, който в изборната нощ на балотажа на свой ред е бил в зоната за сигурност с чувала с бюлетини от неговата секция. „Въпреки, че е видял нарушения на Изборния кодекс, той не е сезирал Общинската избирателна комисия за случващото се“, призна свидетелят в съда. Заради противоречия в показанията му председателят на ОИК Деница Сингарова заплаши, че ще го даде на прокуратурата.

  

Самият Петков обясни, че не е уведомил за видяното ОИК, защото в зоната за сигурност имало телевизионен екип, който заснел нарушенията. Днес в съда бяха изгледани двата телевизионни репортажа, от които се вижда, че председатели на СИК са отворили чувалите с бюлетини и признават пред микрофон и камера за стореното. Една от заснетите жени казва, че си е забравила в чувала с бюлетини химикалката, а друга обяснява, че изобщо не е знаела, че не е трябвало да отваря чувала с бюлетини. На въпрос на репортера, не е ли минала обучение, жената откровено признава, че не е минала обучение, защото се е наложило да замества титулярката. „Той продължава да лъжесвидетелства, ще уведомя прокуратурата“, скочи срещу свидетеля Тодор Петков Деница Чингарова. „Ще глобя и двете страни“ – заплаши съдия Стоил Ботев, на което адвокатът на загубилия балотажа Славчо Атанасов Емил Василев заяви: „Първо нея, г-н съдия“.

Пак според свидетелствата на Тодор Петков, в зоната за сигурност в панаира, където бе ситуирана ОИК, можело да влезе всеки, който носи чувал. Никой не му искал документ за самоличност. Според адвокат Емилия Петрова, която представлява кмета на Пловдив Иван Тотев, разпитът на този свидетел е недопустим, защото е член на СИК, а разпити на членове на СИК се правят само за попълването на изборните протоколи. В крайна сметка Административният съд реши да удовлетвори искането на адвокат Емил Василев служба ГРАО да предостави до следващото съдебно заседание декларациите и удостоверенията въз основа на които в изборните книжа са дописвани около 1122 души. Следващото заседание по делото в Административния съд, в което загубилият Славчо Атнасов оспорва изборните резултати, е насрочено за 24 ноември от 10 ч.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване