11/20/15 07:28
(http://www.klassa.bg/)

"Яневагейт": Службите подслушвали посолства, излезе името и на прокурор Христо Динев

 След като разбрала за разследването срещу нея по аферата "Червей", Владимира Янева веднага "изхвърчала" при ръководителя на Софийска градска прокуратура Христо Динев. Динев ѝ казал, че данни при него за образувано производство няма, но ѝ поискал да му дава "информацията, която искаме". Става въпрос за съдържанието на Регистъра за разрешените, прилагани и прекратени специални разузнавателни средства (СРС), който се съхранява в Софийски градски съд (СГС). Янева допълва, че преди време от прокуратурата ѝ поискали съдържанието на този регистър за последните шест месеца. Тя обаче се разколебала, защото, по нейните думи, в него се съдържала и информация за подслушвани посолства. Това стана ясно от поредната порция записи, публикувани от сайта "Биволъ" в четвъртък.

Последното поставя под въпрос начина, по който Янева е издавала разрешения за СРС. През 2011 г. самата Янева, в интервю за bTV заявява, че към онзи момент е издала 1800 разрешения за прилагане на СРС, без да постанови нито един отказ. В същото интервю тя признава и за приятелските си отношения с Цветан Цветанов, който по това време е вътрешен министър. Именно връзките ѝ с Цветанов предизвикаха скандал при избирането на Янева за председател на СГС. Към днешна дата, като председател на СГС, Янева е издала над 15 000 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. Името на Цветанов също изплува в записите от аферата "Яневагейт". Неизвестният мъж, който присъства на разговора между Румяна Ченалова и Владимира Янева, отбелязва "Цецо натиска яко" по повод срещата между Бойко Борисов и Сотир Цацаров, на която Борисов е поискал "опраскването" на Янева.

От изказването на Янева може да се твърди, че посолства със сигурност са били подслушвани в шестмесечния период, предхождащ самия разговор – между август 2014 г. и февруари 2015 г. Не става ясно обаче спрямо посолствата на кои държави са прилагани СРС, както и кой е поискал тяхното прилагане. 

Серия от разговори

Скандалът "Яневагейт" се разрази, след като в сайта "Биволъ" изтекоха записи, в които бившата председателка на  СГС Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж обсъждат началото на разследването по разработката "Червей" срещу Владимира Янева. В разговорите, части от които се публикуват всеки понеделник и четвърък, до този момент се завъртяха имената на главния прокурор Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов, членовете на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров и Димитър Узунов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев. По думите на Янева, всички те са ѝ съдействали под някаква форма след повдигането на обвиненията срещу нея. В сряда Румяна Ченалова потвърди автентичността на изтеклите записи.

Владимира Янева към този момент е подсъдима по делото "Червей". То се води срещу нея и срещу бившия шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Според обвиненията на прокуратурата, Янева е разрешавала, а Костадинов прилагал, СРС по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" на МВР в продължение на 300 дни - много след изтичане на законоустановения срок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване