11/21/15 02:11
(http://pik.bg)

Битката срещу ИД: Бивши врагове имат обща цел да защитят цивилизацията от извратена форма на исляма

Битката срещу ИД: Бивши врагове имат обща цел да защитят цивилизацията от извратена форма на исляма

В Париж беше намерено още едно тяло - на жена - в апартамент в Сен Дени, предградие, атакувани от полицията в преследване на лицата, отговорни за убийството на 130 души преди малко повече от седмица. В Мали 10 въоръжени мъже, крещящи "Аллах е велик", щурмуваха луксозен хотел, носейки ужас и смърт. В Ирак насилие от този вид е толкова често срещано, че новинарски организации едва споменават, че 10 души са били убити и 28 ранени при пореден самоубийствен атентат в шиитска джамия в южната част на Багдад.

В Малайзия полицията се опасява, че поне 10 самоубийци може би са проникнали в Куала Лумпур, където лидерите на 18 държави следва да се съберат за срещата на високо равнище държавите от Югоизточна Азия. По-рано през седмицата Ислямска държава (ИД)публикува снимка на това, което нарича бомбата, използвана за свалянето на руски Еърбъс, убивайки 224 души.

Групировката също така съобщи, че са били убити двама души – китаец и норвежец, държани като заложници, и също ИД разпространи видео със атентатор самоубиец, готов да извърши нападение на Таймс скуер в Ню Йорк. В Нигерия ислямски фанатици убиха 49 души и раниха 123 при две отделни атаки в дни един след друг. Миналата седмица в деня преди смъртоносните нападения в Париж, 43 души загинаха след самоубийствен атентат в търговски квартал на Бейрут. Произволното убиване на хора в името на исляма се превърна в болна мода по целия свят.

Заплахата е толкова всеобхватна, че старите разправии между нациите са забравени, и изглежда, че Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации е на ръба на почти безпрецедентна демонстрация на единство. Французите подтикват всеки член на ООН "с капацитет да го направи" да се присъедини към изкореняване на ИД от територията, която тя държи в Сирия и Ирак. По-рано през седмицата Дейвид Камерън омаловажи значението на подкрепата на ООН за нанасяне на въздушни удари по Сирия заради възможността от вето на Русия.

Постигането на единодушно съгласие за това какво да се направи в Сирия след изпращане на хуманитарна помощ, се е оказа невъзможна до сега, защото Русия се ангажира да защитава режима на Башар Асад, докато западните сили настояват, че той трябва да върви. Но френската резолюцията е тясно фокусирана единствено върху въпроса за изличаването на ИД. И тъй като ИД се похвали за убийството на руски пътници в самолет и китайски заложници в допълнение към мъртвите в Париж и в Бейрут, а от Русия и Китай са обезпокоени от разпространяването на фундаменталистка идеология сред собственото им мюсюлманско население, рискът някой постоянен член на Съвета за сигурност ще наложи вето изчезна.

Не всички неотдавнашните терористични изстъпления се отнасят към групата, известна като ИД. Касапницата в Нигерия е дело на Боко Харам; Нападателите в Мали вероятно принадлежат към група, свързана с Ал Кайда. Хора са били убивани от ислямски фанатици дълго преди ИД да е съществувала, и премахването на тази организация няма да спре други такива да се опитва да се разпростират смърт и ужас.

Независимо от това, огромният участък земя, която контролира ИД, обхващащ границата на Сирия и Ирак, е мястото, към което терористи като атентаторите Париж се обръщат за оръжия, пари, обучение и идеологическа вдъхновение. Ако ИД бъде изкоренена, организиране на нова атака като тази във френската столица ще бъде много по-трудно. Разбира се, цивилизованите ценности в крайна сметка ще спечелят. Но точно сега във възход е диващината, изнасилванията, убийствата и ужасът на войнстващия ислям./“Индипендънт“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване