11/21/15 07:46
(http://www.klassa.bg/)

Високотехнологични очила лекуват мързеливо око

 Възможностите за терапия на децата с амблиопия или мързеливо око са свързани с дискомфорт, пише Popular Science. Обикновено влошеното зрение е резултат от по-слаби сигнали между окото и мозъка, затова децата трябва да спазват режим на закриване с превръзка или поставяне на капки за засилване на функциите на по-слабото око. Това може да ги стресира и да ги отчужди от връстниците им, като голяма част от тях отказват терапията.
По тази причина изследователи са разработили високотехнологични очила, наречени Amblyz, които могат да се програмират да лекуват мързеливо око. Резултатите от първите клинични тестове са представени на годишната среща на Американската академия по офталмология.
Лещите на Amblyz имат течнокристални дисплеи (LCD), които се програмират. Ако лекарят предпише закриване на около за два часа на ден, например, лещата пред мързеливото око ще се настрои да потъмнява за няколко секунди на всяка половин минута. Децата с амблиопия често имат и други зрителни проблеми като астигматизъм или късогледство и Amblyz е в състояние да коригира и тях.
По време на тестовете изследователите са сравнили ефективността на Amblyz с традиционните методи при 33 деца на възраст между три и осем години с умерена форма на амблиопия. В продължение на три месеца една група е носила превръзка, а друга - новите очила. Резултатите са показали подобрение, независимо от начина на лечение.
Amblyz не е единственият проект, търсещ креативно решение за терапията на мързеливо око - в последните години няколко екипа разработиха видео игри, чиято цел е да стимулират по-слабото око. За разлика от тях, очилата Amblyz са одобрени като медицинско устройство от Администрацията за храните и лекарствата на САЩ, но високата му цена - 450 долара, вероятно ще го направи недостъпно за голяма част от семействата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване