11/21/15 14:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Външно министерство препоръча на българите в Белгия да са бдителни


Пътуващите за Брюксел и Кралство Белгия да се съобразяват с препоръките на властите там заради въведената максимална степен на риск от терористична атака. Това посъветва Министерството на външните работи в събота (21 ноември), съобщи пресцентъра на ведомството в събота.

"Предвид възможно неблагоприятно развитие на вътрешната обстановка и  въведеното за белгийската столица Брюксел и за района на града повишено ниво – IV (максимална) степен на риск от извършване на терористична атака в Брюксел и Белгия, МВнР съветва българските граждани, които планират пътуване до белгийската столица Брюксел или вече пребивават в Белгия, редовно да се осведомяват за промените и да се съобразяват с актуалната вътрешна обстановка," се подчертава в съобщението на министерството.

И от външно министерство повтарят нарежданията на белгийските власти и препоръчват на съгражданите ни в Белгия да избягват масово посещавани места като търговски центрове и базари, улични културни или спортни прояви, ж.п. гари, автобусни станции и подобни, а при неотложна необходимост за посещаването на такива места, да проявяват особена бдителност.

От ведомството също уведомяват гражданите, че метрото в Брюксел ще бъде затворено през уикенда  - днес 21. 11. и утре 22. 11. 2015 г.

Българските граждани, пътуващи за кратко до Белгия, се призовават да се регистрират на интернет сайта на МВнР в услугата "Пътувам за …" или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.

Обявяването на четвърта степен на тревога за непосредствено предстоящо терористично нападение бе предшествано от заседание на основните министри, полицията и силите за сигурност. Белгия - и Брюксел в частност - са едно от ключовите места за разследване на нападенията от френската столица, след като се оказа, че двама от атентаторите са живели там. Поне трима са арестувани през последните дни в Белгия и предстои изправянето им пред съд по обвинения в тероризъм.

Местни медии предполагат, че максималната степен на тревога е свързана с операцията по откриването и залавянето на един от издирваните заради терористичните атаки в Париж преди една седмица. Властите обаче не дават повече информация за причините за промяната, включваща и изкарването на войници в определени части на Брюксел.

Белгийският вътрешен министър Жан Жамбон  заяви, че ситуацията е "сериозна", но под контрол.
  От Външно министерство дават и контакт за връзка:

Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия
Адрес:Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия
Тел.: +32 2 374 47 88
Факс: +32 2 375 8494
Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042
Приемно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч
E-mail: Embassy.Brussels@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/belgium
консулска служба на посолството:
Адрес: Rue Copernic № 4C, Bruxelles 1180
Приемно време: Понеделник - Петък, 10.00 - 12.00 ч. (с предварително записване)
Тел.:+ 32 2 374 5963
Телефон за записване: +32 2 375 8650, между 14:30-16:30ч.
Факс: + 32 2 375 5382
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042
E-mail: Consular.Brussels@mfa.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване