11/21/15 13:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Датата за подписване на споразумението за газова връзка с Гърция най-сетне е определена


На 10 декември ще бъде подписано споразумението между България и Гърция за изграждане на междусистемна газова връзка, съобщи пред "Дарик" министърът на енергетиката Теменужка Петкова след връщането си от икономически форум в Истанбул, на който са били изгладени последните противоречия между двете страни. 

Газовата връзка, която да осигури на България възможност за алтернативни на руските доставки на природен газ, трябваше да е готова до края на тази година, но до строителство така и не се стигна. Според Петкова е реалистично тя да е факт в края на 2018 г. 

Петкова съобщи, че спорните теми са били за нормата на възвращаемост и възможността Гърция да се оттегли от проекта за известно време. България е постигнала съгласие от гръцката страна в предстоящия договор да бъде включена клауза, според която капацитетът на съоръжението да може да се увеличи от 3-5 млрд. куб. м годишно на 10 млрд. и дори повече, съобщи Петкова.  Това ще може да стане при "икономическа обоснованост". 

Министърът прогнозира, че газовата връзка с Румъния ще бъде пусната през първата половина на 2016 г. Там проблем е двукилометров участък под Дунав, който двама избрани досега изпълнители не успяват да изградят, припомни тя. В новата обществена поръчка са дали оферти четирима кандидати. 

Петкова очаква развитие и по връзката със Сърбия, която вече получи финансиране от ЕС за своя участък. 

Българският министър изрази надежда, че преките преговори с банките, проявили интерес да финансират Българския енергиен холдинг (БЕХ) с до 650 млн. евро, ще доведат до положителен резултат. Банките искаха държавни гаранции за кредита, но след като кабинетът отказа, сега холдингът премина към пряко договаряне  с тях. "С действията, които показва правителството, ще дадем увереност на банките, че рефиормите на правителството ще изведат енергетиката на пътя на пазара", заяви Петкова.

Парите са нужни, за да може дъщерната на БЕХ Национална електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса Марица изток. НЕК им дължи близо 900 млн. лв. и по споразумение с тях  трябваше да преведе парите до края на ноември. В отговор компаниите се ангажираха да намалят цената за разполагаемост, която НЕК по договор им плаща, така че държавата да спести 1 млрд. лв. за десетгодишен период. 

Теменужка Петкова съобщи, че работата по удължаването на живота на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй" върви по план. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване