11/21/15 03:52
(http://www.klassa.bg/)

Джихадисти нападнаха хотел в Мали – поне 170 заложници, има загинали

 Въоръжени мъже с викове "Аллах акбар" нахлуха в луксозния хотел "Радисън" в малийската столица Бамако и взеха за заложници 140 клиенти и 30 служители, съобщи Франс прес, като се позова на хотелската група "Резидор". Според източник от малийските сили за сигурност част от нападателите влезли в района на хотела с автомобил с дипломатически номер. Първоначално се съобщаваше за най-малко 9 души са убити при нападението в луксозния хотел. Според Ройтерс по обяд джихадистите са започнали да пускат заложниците - това са били само хора, които са били в състояние да преразкажат съдържанието на Корана. Малко по-късно трима сътрудници на Turkish Airlines (общо 7 сред заложниците) успяха да избягат от хотела. Сред загиналите има един френски гражданин. Французите в хотела са били петима, съобщи Ройтерс.

По обяд силите за сигурност започнаха щурм на сградата и според първите съобщения освободиха 80 от заложниците. На помощ на местните спецчасти бяха изпратени американски войници, съобщи Си Ен Ен. Драмата продължи до вечерта, когато останалите заложници бяха освободени. В помещенията на хотела са били открити телата на поне 27 души, един от тях е белгиец. Нападателите са ликвидирани.

Местна групировка, свързана с „Ал Кайда“, пое отговорност за нападението.

Подобна атака се случи през август в друг малийски град - Севаре. Тогава 24-часова обсада на хотел доведе до смъртта на четирима малийски войници, петима служители на ООН и четирима терористи.

През май месец терористичен акт в ресторант отново в Бамако отне живота на четирима души - двама малийци, един французин и един белгиец.

Ислямистки групировки продължават да организират атентати в Мали въпреки примирието от юни между бунтовниците туареги от правителствените милиции. Северната част на Мали попадна под контрола на свързани с „Ал Кайда” джихадистки групировки, активни в района, през март и април 2012 г.. Те бяха надвити с френска военна помощ през януари 2013 г..

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване