11/21/15 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Звездна експлозия крие отговора на космическа загадка

 Звездна експлозия отпреди 2 милиона години, която е наситила заобикалящото ни пространство със заредени частици, вероятно крие отговора на няколко космически загадки, пише New Scientist. От години астрофизиците се затрудняват да обяснят, защо съществуват толкова много високоенергийни космически лъчи - ускорени заредени частици, които удрят Земята от всички посоки. Повечето от тези частици би трябвало да са напуснали галактиката преди да достигнат до нас, но въпреки това засичаме множество протони, както и антипротони и позитрони. Две от обясненията са пулсарите и черната материя, но нито едно от тях не дава задоволителен отговор. Пулсарите не могат да обяснят наличието на антипротони, а тъмната материя - на антипротони или позитрони.
Свръхнова би могла да изпълни ролята на локален ускорител на космически частици, но досегашните модели не бяха в състояние да дадат обяснение за броя на космическите лъчи. Причината за това може да е неравномерното разпределение на лъчите в галактиката, казва Дмитри Семикоз от Лабораторията за астрочастици и космология в Париж. Това е като да гледаш фойерверки и да смяташ, че небето е ярко и цветно навсякъде, вместо да видиш, дали някой не е изстрелял фойерверките накъде наблизо.
Семикоз и колегите му са възпроизвели модел на намираща се в близост до нас свръхнова. Учените са установили, че на Земята бихме засекли енергията на космическите лъчи от такъв звезден взрив между 5 хиляди и 10 милиона години по-късно. След това екипът е сверил резултатите с данни от няколко експеримента.
Най-точното съответствие е единична свръхнова, експлоадирала преди между 2 и 4 милиона години. Данни за такава свръхнова вече има. Части от земната кора под океана съдържат изотоп на желязото, който е следа от свръхнова отпреди 2 милиона години. Екипът предполага, че тази свръхнова може да е източникът на космическите лъчи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване