11/21/15 12:22
(http://pik.bg)

Кристалина Георгиева идва у нас да чете лекции на български военни

Кристалина Георгиева идва у нас да чете лекции на български военни

Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева ще посети София в края на следващата седмица, съобщава БГНЕС. Целта на визитата на Георгиева ще е нейна лекция във Военната академия “Г.С.Раковски”. В края на мандата си като български комисар във втората комисия на Жозе Мануел Барозу, Георгиева беше удостоена с титлата “доктор хонорис кауза” на Военната академия.

Почетното звание бе предоставено за заслуги в областта на политиката за сигурност и създаването на национални способности за лидерски умения. Лекцията на Георгиева ще се проведе в контекста на сериозно напрежение сред страните-членки на ЕС по въпроса за общия граничен контрол. Редица европейски държави вече наложиха пълни проверки при преминаване на границите си, с което на практика денонсираха Шенгенското споразумение. Все по-актуален е въпросът и за възможността средства от европейските фондове за инфраструктура и екология да бъдат пренасочени за увеличаване бюджетите за сигурност на страните-членки на ЕС. Ако това се случи, България ще е една от страните, които ще бъдат сред най-ощетените. В програмен период 2014-2020 година, България за последно ще може да се ползва от европейската солидарност за кохезионна политика.

Преди близо две години, в началото на мигрантската криза, Георгиева бе сред европейските политици, които призоваваха държави като България да приемат бежанци от Близкия Изток. Георгиева смяташе, че по този начин ще може да бъде разрешен и демографския срив в голяма част от държавите-членки на Европейския съюз.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване