11/21/15 19:06
(http://pik.bg)

Кунева: Нито скоростта на Европа, нито на България, нито на РБ ми харесват

Кунева: Нито скоростта на Европа, нито на България, нито на РБ ми харесват

Нито скоростта на Европа, нито на България, нито на Реформаторския блок ми харесва – трябва скоростта да е по-голяма. Необходимо е ускорение на политическо ниво и в реформите.

Това каза председателят на „Движение България на гражданите” и вицепремиер по европейските политики Меглена Кунева на брифинг преди откриването на Националната конференция на ДБГ „Местна власт 2015 – 2019 Перспективи и възможности” във Варна, съобщиха от ДБГ. 

Европа е бавна. Директивата за регистрация на данните на пътниците се приема вече 2 години, а за изработването й трябваха 5-6 години. Така не може да се продължава. Трябва да става по-бързо и да има баланс между правата и сигурността, ако искаме да запазим и двете, каза още Кунева.
Заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски съобщи, че РБ ще напрви предложения да се уплътнят възможностите на кметовете в областта на сигурността и опазване на обществения ред.Трябва да се направят промени в закона за МВР и да се засилят ролята и функциите на общинските инспекторати. Зеленогорски акцентира и върху промените в Закона за устройство на територията за по-ефективен контрол от страна на ДНСК. Да се борим с причините, а не с последиците чрез повече средства, контрол, пари за свлачищата и устройствени планове, почистване на язовири, дерета и речни корита, призова Зеленогорски.

Според Кунева борбата с корупцията е една от ключовите мерки, които страната ни трябва да предприеме и е тясно свързана със сигурността. По отношение на антикорупционния закон Кунева коментира, че след изборите наново продължава събирането на подписи от гражданската подписка в подкрепа на строго антикорупционно законодателство, като ще бъде допълнена и с електронна подписка. Ще предложа законопроект, в тези параметри, които гарантират, че ще проработи и ще даде резултати. 

Вмирисването на рибата е откъм главата и се надявам че парламентът ще вземе правилното решение, това е въпрос на политическа воля. Ако депутатите решат, че не искат анонимни сигнали, тогава гражданите ще могат да подават анонимни сигнали за прокурорско разследване в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и към НАП, но не е към бюрото по антикорупция. Това не съдържа логика, подчерта още Кунева, като допълни, че времето за внасяне на закона е след 3 декември. Според нея в ключовия сега въпрос за сигурността в цяла Европа, местната власт може да изиграе своята роля, като предложи и реализира мерки в защита на сигурността на гражданите и свободата им. Тя припомни идеята на Найден Зеленогорски за общинска полиция, видеонаблюдение, повече контрол за обектите на критична инфрастуктура и обучение на населението. 
Кунева посочи, че на днешната конференция ще бъде направен анализ на изборните резултати. РБ запазва електоралната си тежест, подчерта тя, и направи трети пореден по-висок от предходните резултат.

Радвам се, че допринесохме към каузата на РБ и специално благодаря на Найден Зеленогорски, който беше острието на РБ и като началник на Предизборния щаб на РБ, както и на Димитър Делчев - шеф на предизборния щаб ДБГ.

Имаме пробив в населени места, където сини политически сили не е имало години наред. Където имахме добри кандидати и се обединихме, успяхме, коментира Кунев. Тя отчете като грешка късното взимане на решение за единната регистрация на РБ.

Кунева беше категорична, че РБ трябва да възстанови работата на органите си. Въпросът за какъвто и да е лидер минава през ясното взимане на решения, което не може да е еднолично. Където имаше ясно взимане на решения, там успяхме и на тези избори, каза лидерът на ДБГ като подчерта, че политиката на отваряне на РБ не просто към партийните ядра, но и към периферията е дала добър резултат.

Прие се бюджетът – инструмент за ускоряване на политиките. Утре ще подготвим нашите общински съветнци и кметове в големи и малки населени места, така че да са еднакво готови за реформаторските политики и ще подкрепим на национално ниво техните местни политики. Реформи, които да позволят на колкото може повече хора да живеят по–добре, а това означава повече работни места, по-добра правна уредба, реформи в здравеопазване и образование, каза още Кунева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване