11/21/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Нов сателит ще картографира сиянието на земните растения

 Европейската космическа агенция (ЕКА) ще създаде сателит, който да картографира червеното сияние, излъчвано от растенията на Земята, пише BBC News. Проектът, наречен Flex, e одобрен от държавите-членки и вероятно апаратът ще бъде изстрелян през 2022 година.
Изкуственият спътник ще носи спектрометър, за да засича незабележимата флуоресценция, която организмите генерират при процеса на фотосинтеза. Учени посочват, че този сигнал може да се използва за наблюдение на състоянието на насажденията и горските масиви.
Промените в излъчването на светлина, която се засича в червената и далечно червената част на електромагнитния спектър, ще покажат, например, ако растенията са стресирани, заради прегряване, суша или болести. Предвид фундаменталната роля на фотосинтезата в биологията, измерванията, които Flex ще извършва от орбита ще бъдат с изключително значение. “Ще наблюдаваме същината на най-важния процес, който поддържа живота на Земята,” казва Уве Рашер, един от главните участници в проекта.
Флуоресценцията на растения е засичана от орбита и преди, но не в детайлите, в които ще го прави Flex. При фотосинтезата в листата – процеса на производство на животоподдържащи захари от въглероден двуокис и захар, излишната енергия се отделя под формата на светлина. Тези “отпадъчни емисии” се излъчват от растенията на дължина на вълната между 640 и 800 нанометра - границата между видимата и инфрачервената светлина. Тези сигнали са директен показател за ефективността на фотосинтезата и Flex ще може да го описва прецизно и да характеризира физическото състояние на растенията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване