11/21/15 04:15
(http://www.klassa.bg/)

Няма сблъсък на цивилизациите, има сблъсък в самия ислям

 

Започва трета световна война, само че тя не е традиционна. Социалните мрежи са работещ механизъм за привличане на бойци. За разлика от „Ал Кайда” ИД се насочва към образовани хора.

Визитка:

Д-р Мохамед Халаф е български журналист от арабски произход, който е сред най-добрите анализатори у нас по проблемите на Близкия изток

Преподавател е във факултетите по философия и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”

 

- Г-н Халаф, какъв е прочитът ви на случващото се във Франция? Можем ли да говорим за сблъсък на цивилизациите, или по-скоро става дума за бизнес?

- Случващото се във Франция не е изненада. Няма да е учудващо и ако наблюдаваме нещо подобно в някоя друга европейска столица. „Ислямска държава“ в момента се опитва да покаже, че е силна, че има ресурс. Също така, че може да постига това, което иска, и да избира мястото и времето.

- И като че ли успява, не е ли така?

- Точно така. За първи път виждаме организация с ресурси на държава, със силно разузнаване, което знае какво се случва навсякъде. За първи път в историята такъв вид организация има своя територия. И тази територия обхваща две страни - Сирия и Ирак. Населението е над 5 - 6 милиона души. Всичко това функционира като държава. Тя контролира пропускателните пунктове, търговията между Турция и Сирия, Турция и Йордания. От другата страна е Ирак. Терористите вземат мита за всичко, което преминава като стока през граничните пунктове.

- Това ли е единият от начините на финансиране?

- Да, това е единият от източниците на парите. Вторият е петролът, а третият - културните ценности, които уж разрушават. Също така трябва да споменем, че имат работеща икономика, данъчна система, земеделие, индустрия, администрация. И в момента хората в тези райони казват, че сега дори имат по-добри услуги, отколкото при правителствата им в Багдад или в Дамаск. Мога да ви дам и един пример. Преди два месеца Абу Бакр ал Багдади бе заповядал целият Мосул да бъде обновен - да има паркове, цветя, а сградите да са възстановени и боядисани. Всичко това бе направено в рамките само на месец и този, който не изпълнява заръчаното, е наказван жестоко. Затова хората работят - има банкова система. Допреди няколко месеца иракските власти превеждаха заплатите на работещите в градовете, които са под контрола на „Ислямска държава“. Това означава индиректно финансиране. Другото важно нещо - имат военна мощ, опит и контрол върху социалните мрежи. „Ислямска държава“ е първата по рода си организация, която надминава всички партии по света в употребата на социални мрежи.

- Смята се, че точно по този начин намират съмишленици, нали така?

- Да, това е работещ механизъм за привличане на бойци и привърженици. Но разликата с „Ал Кайда” е, че „Ислямска държава“ се насочва към образовани хора, които не са маргинализирани и изтласкани от обществата. Профилът на членовете на „Ислямска държава“ е от 18-26-годишни, образовани, завършили университети, които сами могат да се финансират и да се присъединят към редиците им. Опасността идва от друго - че такава организация за първи път може да привлича и християни, и евреи.

- Но нали ниско образованите хора се манипулират по-лесно?

- „Ал Кайда” привличаше точно необразованите хора. „Ислямска държава“ се отличава от „Ал Кайда” и по това. Държи на хора, които могат добре да боравят с технологиите. Това показва, че водят война със средствата на Запада. Западната цивилизация прави нещо хубаво, за да улесни живота на хората. Терористите отричат това, но в същото време го използват, за да унищожават този модел и ценности. Целта им е да разрушат европейския модел и демократичните устои и успяват.

- Защо точно Франция обаче? Много се говори за нейната ангажираност в Сирия, но само това ли е?

- Франция е символът на този модел на Европа.

- На свободата ли?

- Точно така. Това е културният модел, светският живот. Тези хора ненавиждат най-много секуларизма. Попитахте ме дали случващото се е на религиозна основа, или става дума за бизнес. Има много фактори, които довеждат до появата на такива агресивни елементи сред арабската и ислямската диаспора в Европа. Става дума за провал на самата Европа и Франция - в образователните, интеграционните системи. Когато един режим маргинализира една част от населението, тези хора се превръщат във враг на държавата. Някои анализатори говорят само за социалните причини, но нещата са такива. Не бива да забравяме какво се случи преди години в предградието на Франция, когато беше унищожено всичко, бяха палени автомобили. Не можеш да наричаш една част от населението „утайка“. Оттук идва омразата. Самите французи имат достатъчно изследвания, направени от „Шарли Ебдо“ до сега, които посочват, че са се провалили в тези системи.

- И какво следва? Трета световна война ли, както твърдят някои анализатори?

- В момента започва третата световна война. Само че тя не е традиционна, не е между държави, нито между войски. Тя е между призраци с държави и общества. Срещу вас, срещу мен, срещу всеки, който върви по улицата... Видяхте какви бяха мишените им - стадион, концерт, ресторант. Какво означава това? Става дума за ценностите на светския живот. Терористите се дразнят от тях, искат хората да налагат техните ценности и да упражняват контрол върху личните свободи и избори на хората. Преди 40 години в арабските държави не се срещаше нито една жена със забрадка по улиците. Слагаха ги само възрастните жени. Чак сега ли мюсюлманките се сетиха, че са такива и че трябва да носят забрадки в Европа и в други държави? По този начин искат да покажат, че не се срамуват от своята идентичност и култура. Когато бях студент в Багдадския университет, нито едно момиче не беше със забрадка. Напротив, дори носеха къси поли. Какво се случва сега? Наблюдаваме едно капсулиране и ислямизация. Дори вземете предвид агресивната реч срещу ромите в България, социалните и икономическите проблеми на малцинствата като цяло - всичко това има значение и за България.

- Заговори се за европейските гета, там ли трябва да насочим вниманието си?

- Абсолютно. Но това е една от причините. ИД разбира, че този модел и цивилизация започват да тъпчат на едно място, няма развитие и ценности. Хората нямат мироглед и всеки става уязвим. Глобализацията в момента прави тази пропаст. Хората от нашия регион започват да сравняват сегашния живот с това, което беше в миналото - в 7-и век, когато имаше разцвет и научни постижения. Тогава Европа беше в упадък, а Арабският свят беше в подем. Сега е обратното. Затова от „Ислямска държава“ смятат, че за всичко това са виновни европейците.

- Какво обаче ще стане оттук насетне? Ето че Франция отвърна на удара, сега беше разпространено и видео, в което ИД плаши с атентати Белия дом и Обама...

- Това не е нищо ново в политиката на „Ислямска държава“, която цели всяване на страх. Искат хората да стоят вкъщи. И страхът, който всяват, е много работеща стратегия. Във Франция има 6 милиона мюсюлмани. Беше заявено, че това не са бежанци. Оланд изтъкна, че случилото се няма да промени политиката на Франция към мюсюлманите. Но питам кога мюсюлманите се обявяват против тази доктрина? Истината е, че много от тях я подкрепят. Един известен саудитски журналист - Дауд ел Шериян, написа статия преди няколко дни, в която призовава всички мюсюлмани сами да вземат решения и да имат позиция срещу ИД, попита докога ще се отнасят към жените по този начин. Той зададе тези въпроси и каза: „Ние сме обречени, ако промяната не започне от нас самите. Трябва да имаме смелост сами да започнем да променяме учебниците, по които учат нашите деца, и да реформираме обществата, преди да ни се налага отвън със сила.“ Имайте предвид, че в исляма се смесва религията с държавата. В християнството Църквата е отделена отдавна от държавата. Замислете се, че 60 държави бомбардират „Ислямска държава“ от една година. Има ли напредък? Напротив, ИД превзема още територии, излиза от рамките на Сирия и Ирак, настъпва в Северна Африка и др. Затова сблъсък на цивилизации няма, има сблъсък в самия ислям. Християните не водят война с мюсюлманите. Започва процес на реформация в исляма, това ще бъде началото на такива кървави процеси.

- А как разчитате посланието към Америка?

- Нито една държава в света не е застрахована. В Америка също има такива процеси на изолация. Това е отново опит за насаждане на страх и създаване на проблем. Вижте какво се случва в Сирия? Това е заради бездействието на Запада и неразбирането на европейските лидери за причините за случващото се в Близкия изток. Мирните протести се превърнаха в гражданска война поради това, че Башар Асад използва от началото на тези мирни протести прекомерна сила срещу мирните демонстранти. Това поражда различни групи, които се финансират и въоръжават от различни страни в региона. Иран започна да защитава Башар Асад, защото Сирия е единственият й стратегически съюзник в региона. Иран е шиитска държава, а Йордания - сунитска. Сунитските държави няма да позволят Иран да има господство върху Ирак, Ливан, Сирия. Тоест техните страни ще се разпаднат, ако Иран успее да овладее Сирия, Ливан или пък Йемен. Затова има и война в Йемен. Това са войни с посредници. А каква роля има Турция? Тя е единствената държава, която има граници с „Ислямска държава“, и това се използва от ИД като канал за извършването на техните дейности.

- Къде сме ние, има ли опасност за България?

- България е част от Европа. Винаги има опасност. Затова България трябва да бъде внимателна в политиката спрямо малцинствата, да се опита да върне доверието на българското общество към институциите. Сега се поставя въпросът за сухопътна операция. Трябва да се знае обаче, че такава операция няма да има успех. Вече 15 години НАТО и САЩ водят такива срещу талибаните, но талибаните продължават да контролират различни райони. Въпросът е, че трябва много работа - при тези общества, в създаването на гражданско общество. Правителствата, които управляват Арабския свят, трябва да си променят политиката. А те много добре знаят, че ако го направят, няма да ги има. Затова проблемът е много сложен и войните ще бъдат навсякъде. Не съм лош пророк, но прочитът ми е такъв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване