11/21/15 07:49
(http://www.klassa.bg/)

Откриха фосили от тропическа гора в Арктика

 Архипелагът Шпицберген в най-северната част на Норвегия е известен с прекрасните си арктически пейзажи, с мразовития си климат и с полярните мечки, пише Popular Science. Това обаче не винаги е било така. В изследване, публикувано наскоро в журнала Geology, учени съобщават за откритието на фосилизирана тропическа гора в Шпицберген.
Крис Бери и екипът му от Университета Кардиф във Великобритания са открили вкаменелости от тропическо дърво - останки от древна тропическа гора. Преди 380 милиона години континентите са изглеждали съвсем различно. Твърдата част от земната повърхност, която обитаваме е разделена на части, наречени тектонски плочи. С течение на времето тези плочи се движат, притискани от течната вътрешност на планетата. Преди 380 милиона години Шпицберген се е намирал близо до екватора.
Фосилизираните клони, намерени от изследователите са плауновидни - древни дървета, които са родственици на плавуна. Учените смятат, че интензивният растеж на тези дървета по онова време е помогнал да се намали количеството на въглероден двуокис в атмосферата. “Широко разпространено е схващането, че по време на геоложкия период девон е имало голям спад в нивото на въглероден двуокис в атмосферата - от 15 пъти сегашните нива до нива, близки до днешните,” казва Бери. “Най-вероятно еволюцията на дървесната растителност е довела до този драматичен спад, тъй като растенията са поглъщали въглероден двуокис както чрез фотосинтеза, така и чрез процеса на формиране на почви.”
Заради минусовите си температури Шпицберген е избран за дом на банка от семена от целия свят, които се замразяват, за да бъдат съхранени в случай на глобално катастрофално събитие. “Удивително е, че открихме една от първите гори на мястото, което се използва за запазване на разнообразието на земните растения,” изтъква Бери.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване