11/21/15 06:54
(http://pik.bg)

София е домакин на Девети редовен конгрес на Съюза на Македонските Организации

София е домакин на Девети редовен конгрес на Съюза на Македонските Организации

Деветият редовен конгрес на Съюза на Македонските Организации ще се проведе днес от 10.00 часа в зала „София” в сградата на Българския Червен Кръст в столицата.

Съюзът на Македонските Организации е идеен приемник и продължител на дейността на Македонските братства, в които са се организирали бежанците от географската област Македония по време на трагични събития в българската история.

В Съюза на Македонските Организации членуват, предимно български граждани и организации с произход от Македония. Предците ни са участници в героичната македонска борба, в Кресненско – Разложкото въстание, Съединението, Илинденско-Преображенското въстание, в последвалите войни.

След 1944 г. заради своя патриотизъм и принципност за защита на майката-Родина плеядата бежанци от поробена Македония е подложена на ужасни репресии. В изпълнение на директива на БКП нейните функционери, начело със зловещия полковник Лев Главинчев, избиват стотици борци за българщината в Македония.

Следващата стъпка на комунистите бе да заграбят имуществата на македонските братства. Затова бяха създадени Македонското културно-просветно д-во „Гоце Делчев” в гр. София и „Съюзът на македонските културно-просветни дружества в България”. Отговорникът на мероприятието – Христо Калайджиев, бе и член на Президиума на Народното събрание. Бе издаден специален Указ, с който преди още да е регистриран Съюзът на македонските културно-просветни дружества и преди да бъдат съдебно заличени бежанските братства се даряват имуществата на бежанците на все още нерегистрирания съюз. Именно въз основа на резолюциите от съдебната разправа и на основание на скалъпения Указ от 1951 г. подбрани хора се снабдиха с нотариални актове и станаха „пълноправни собственици” на имотите, закупени с грошовете на бежанците от Македония. Тази практика продължава и до днес.

Съюзът на Македонските Организации се бори за юридическото възстановяване на Македонските братства, които да бъдат съществена част от гражданското общество в България и за подобряване и нормализиране на отношенията между Република България и Република Македония. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване