11/22/15 10:52
(http://www.dnevnik.bg/)

Археолог: Нямаме нужда от "Ислямска държава", имаме свои унищожители на историята


България няма нужда от "Ислямска държава", защото има свои собствени унищожители на българската история в лицето на идеолозите на разкрасяването и дострояването на археологическите ценности. Това коментира пред БНР професорът по археология Диана Гергова.

Тя коментира предлаганите от депутати от ГЕРБ поправки в Закона за културното наследство, които позволяват Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да може да бъде заобиколен при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата, а правомощията в тази област да преминат към експерти, назначени на щат в общините. Проектът вече е одобрен от Комисията по културата на първо четене. 

По думите на проф. Гергова зад измененията прозират интересите на големите строителните компании и на администрацията, която кандидатства за финансиране и усвоява средствата. С  унищожаването на професионалните структури, които опазват културното наследство, то се поставя в зависимост от администрацията, изтъкна тя. Археологът допълни, че в малка България не са толкова много специалистите, че да се очаква, че общините ще имат на кого да възложат тази специфична дейност. 

Тя предупреди, че ако промените влязат в сила всеки изследовател на терен ще може да бъде изхвърлен от обекта и да бъде заменен с друг, по-удобен. 

Промените не са внесени от Министерството на културата и не са качени на сайта му, но виждам, че някои от заместниците на министър Рашидов играят един танц с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, посочи проф. Гергова. 

, които 

Текстовете - внесени от депутати от повечето парламентарни сили, начело с Красимир Велчев от ГЕРБ, предвиждат необходимата оценка да може да се извършва и от експерти, назначени на щат в общините.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване