11/22/15 06:29
(http://www.klassa.bg/)

Глоби и паспорти АД

 Ако в близките месеци трябва да преиздавате задграничния си паспорт, може би е добра идея да го направите час по-скоро. На първо място, защото договорът между МВР и фирма "Сименс", която управлява технологичния процес по направата на българските документи за самоличност, изтича през март, което предвещава началото на турбулентен период. И по-важното - защото вътрешното ведомство планира мащабно преструктуриране на административните си звена, при което голяма част от неполицейските функции ще бъдат обособени в отделно държавно предприятие, като в тази графа ще попадне и Дирекция "Български документи за самоличност". И през този преходен период въпросните административни услуги на МВР едва ли ще се случват по най-гладкия начин.

За момента ръководният екип на вътрешното министерство е доста пестелив откъм подробности какво точно ще представлява новата ведомствена фирма, как ще функционира и точно кои дейности ще се прелеят към нея. Според коментар на вътрешния министър Румяна Бъчварова от миналата седмица промяната ще засегне около 2300 служители, които не изпълняват полицейски функции и ще бъдат принудени да свалят униформите. Общо около 5500 служители на вътрешното ведомство предстои да бъдат "прекатегоризирани", като от екипа на вътрешния министър уверяват, че това няма да включва дознателите, каквито опасения има. Със сигурност отсега е ясно, че трансформацията ще засегне "най-комерсиалните" дейности на МВР като издаването на документи за самоличност и регистрацията на автомобили в КАТ.

С голяма вероятност обаче може да се предположи, че държавната компания ще поеме администрирането и на по-голямата част от дейностите, описани в знаменитата Тарифа 4 на вътрешното ведомство, по които то удържа разнообразни такси на гражданите. Идеята е тези услуги да се разтоварят от бюрокрация и да стават в максимална степен в цифров вид. Тук попадат например разрешителните за притежаване и транспорт на оръжие, издавани от служба Контрол на общоопасните средства (КОС), сертификатите за пожарна безопасност и за частна охранителна дейност или пък таксите по Закона за чужденците. Идеята на МВР е да запази в системата постъпленията от всички тези дейности, тъй като в момента те трябва да се превеждат към Министерството на финансите, като то евентуално връща част от тях към вътрешното ведомство. Ориентировъчната сума, която се очаква да постъпва по линия на новата държавна фирма годишно, за момента не е ясна, но със сигурност става дума за десетки милиони левове. Според проектобюжета на МВР за 2016 г. ведомството трябва да генерира 170 млн. лв. от собствени приходи, които идват именно от такси, събирани по Тарифа 4.

През новото предприятие най-вероятно би трябвало да мине и пълната дигитализация на процеса по налагане и събиране на санкции по Закона за движение по пътищата, или т.нар. "електронен КАТ". Идеята е всички пътни полицаи да бъдат оборудвани с таблети, а информацията за глобите да се движи изцяло в цифров вид и без човешка намеса. Намерението е да се въведе електронна връзка с НАП, както и възможност за онлайн плащане на санкциите.

Лутане в законодателните дебри

Най-обща представа за идеята на вътрешния министър и екипа й как трябва да изглежда новата държавна компания можем да добием от проектозакона за промяна на Закона за МВР, който беше внесен в парламента и преди седмица беше обсъден в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Пред депутатите Румяна Бъчварова е споделила, че по план фирмата би могла да заработи някъде през юни догодина. Народни представители обаче се усъмниха дали законодателната промяна ще бъде одобрена достатъчно бързо, за да се случи това на практика. Допълнително усложнение може да се окажат тежките преговори с полицейските синдикати, които вътрешният министър води в момента.

Според първоначалния замисъл предприятието трябва да се нарича "Център за предоставяне на услуги" и има четири изрично изброени дейности. На първо място, това е "анализиране, управление, изпълнение и контролиране на дейности по изработка на български лични документи", тоест издаване на лични карти, шофьорски книжки, паспорти и идентификационни документи на чужденци. Освен това фирмата ще се занимава с "разработване, извършване на предпечатна подготовка и изработване на защитени документи, печати и щемпели". Държавната фирма също така ще се занимава с "дейности, свързани с производство и монтаж на табели с регистрационни номера на превозни средства". По този параграф тя трябва да поеме функциите, изпълнявани в момента от "Пътна полиция". Униформените служители, които до момента са се занимавали с това, ще имат възможност да избират дали останат в МВР и да преминат към работа "на терен", или пък да се уволнят, да вземат своите прословути до 20 заплати за всяка прослужена година и да бъдат преназначени като цивилни, но вече упражнявайки трета, а не първа категория труд.

МВР Software

Най-интересният предмет на дейност на новата МВР фирма е свързан с "проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и разработване, поддръжка и развитие на автоматизирани информационни системи за нуждите на МВР". Казано на по-достъпен език, това означава, че Центърът за предоставяне на услуги ще поеме дигитализацията на вътрешното ведомство. Той явно ще може да прави това както самостоятелно, така и чрез подизпълнители, тъй като по закон държавното предприятие ще може да възлага и обществени поръчки. Предприятието също така ще може да участва и в други търговски дружества, с изключение на такива със сходен предмет на дейност. Въпросната клауза вероятно е добавена като застраховка срещу евентуално източване на фирмата – нещо, което е твърде често срещана практика при държавните компании в България. Подобни бяха подозренията и по повод на една друга ведомствена фирма на МВР, наречена "Безконтактни мултиплексорни вериги", или БМВ. Тя бе създадена в зората на демокрацията у нас и бързо се превърна в тих пристан за пенсионирани офицери от МВР и спецслужбите. В продължение на години БМВ беше монополист при производството на регистрационни табели на автомобилите и поддържаше несъразмерно високи цени на услугата.

На финала Центърът за предоставяне на услуги получава право да извършва "други дейности, които не са забранени от закона, както и такива, възложени му от министъра на вътрешните работи или въз основа на сключен договор". Това на практика разширява до безкрай нещата, с които ще може да се занимава новата фирма на МВР. Този факт очевидно започва да притеснява представителите на частния сектор. "Считаме за недопустимо предоставянето със закон на властови правомощия на едно търговско дружество", обяви в свое становище Българската стопанска камара (БСК) в четвъртък. Според организацията правителството няма право да въвежда норми, по силата на които да създава структури, които осъществяват прикрита търговска дейност, представяйки я за административни услуги. БСК твърди, че се нарушават императивни норми на европейското законодателство и се създават условия за нелоялна конкуренция в полза на държавното предприятие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване