11/22/15 10:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Заради ураганния вятър хиляди хора са без ток, има паднали клони и пана (допълнена)


Много населени места са без електричество заради ураганния вятър през изминалото денонощие. Това съобщи Виктор Станчев, директор на Дирекция "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България" АД пред Агенция "Фокус".

Силната буря в София принуди два самолета да кацнат тази нощ в Пловдив вместо в столицата. Десетки сигнали отново заради силния вятър са постъпили през изминалото денонощие в София в Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община.

"Всичко заради ураганния вятър и е свързано със скъсани проводници по мрежата. В момента работят 35 аварийни екипа", обясни Станчев. Той призова всички граждани, които са останали без електрозахранване, да подадат сигнал в информационния център на ЧЕЗ.

Фандъкова издаде заповед за обезопасяване на строежите

Кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която нарежда на собствениците на имоти, върху които се извършва строителство, както и на фирмите, осъществяващи външна реклама да предприемат всички действия по обезопасяване на своите обекти. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Причината е усложнената обстановка в столицата вследствие на силния вятър.

Фандъкова възлага на екипите на пожарната служба, аварийно спасителното – звено, Столичния инспекторат и дирекция "Зелена система" да предприемат всички необходими действия по отстраняване на опасни елементи и паднали дървета от пътните платна и тротоарите.

В работата се включват екипи на експлоатационните дружества и фирмите, ангажирани с почистването, поддръжката на зелената система и премахването на опасни дървета.

Продължава и работата по възстановяване на осветлението по ул. " Любляна", ул. "Боряна", ул. "Иван Радоев", ул. "Маньово бърдо" и други в район "Овча купел" 1, където са и най-сериозните проблеми от вятъра.
Призоваваме гражданите да са внимателни при предвижването си в града.

Къде няма ток

В София-град около 2 000 клиента са засегнати от бурята и са с нарушено електрозахранване. Основно са съсредоточени в село Клисура, квартал "Курило" и село Долни Богров. "Наши екипи се намират на терен и работят по отстраняването на проблемите", каза Станчев.

В София-област около 2 500 клиента са с нарушено електрозахранване. От тях 1500 са в Община Елин Пелин. В Своге с нарушено електрозахранване са около 1800 клиента. В Община Дупница, намираща се в област Кюстендил, положението е най-тежко. Там 2 000 клиента са с нарушено захранване. Това са селата Бистрица, Джерман, Самораново, Червен бряг, Овчарци, Паничище и Крайници. Засегнат от силния вятър е и Рилския манастир.

Станчев каза, че в област Враца без захранване са около 6 000 клиента, намиращи се в селата Мало Пещене, Оходен и Чирен. В област Монтана, в Община Вършец без захранване са около 500 клиента.

Паднали дървета, клони и рекламни пана

До момента са подадени 90 сигнала за паднали клони по тротоарите и зелените площи в града, съобщава Дарика радио. Действия по разчистването им ще предприемат от Столичния инспекторат, дирекция "Зелена система" и районните администрации.

През нощта срещу неделя аварийните екипи са премахвали паднали клони от пътните платна, паднали дървета в кв. "Горна Баня" и по Южната дъга, опасно скеле в кв. Гоце Дечев, отстранявали са силно увредени пътни знаци, навеси и рекламни пана в различни райони на града.

Ураганен вятър е имало и на Черни връх и връх Мусала. Вчера поривите в София събориха стълб на бул. "Борис 3", на кръстовището с Горнобански път.

Осем екипа на фирмите, ангажирани с поддръжката на уличното осветление са работили през изминалата нощ по възстановяване на прекъснато осветление. Най-сериозни проблеми вятърът е създал в южните райони на София.
От Института по метеорология към БАН предупредиха за бурен вятър в половин България.

Превенция

Работата на всички екипите ще продължи и през днешния ден.

От Столична община призовават, заради продължаващия вятър и през днешния ден, хората да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепените предмети, а на управителите на строителни фирми да проверят състоянието на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им.

Призовават се гражданите да са внимателни при предвижването си на открито.

Два самолета казнаха в Пловидв вместо в София

Силната буря в София принуди два самолета да кацнат тази нощ в Пловдив вместо в столицата. Над 300 пътници останаха блокирани с часове, съобщава Нова телевизия.

Пасажерите не успяха да слязат от самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. На аерогарата няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна. Липсва физическият контрол и персоналът, който да прикачи стълбата към самолета.

Единият самолет излетял от Дубай, а другият от Валенсия. Те са кръжали над София, но тъй като горивото им е намаляло под допустимото ниво, пилотите са били принудени да извършат безопасно кацане в Пловдив.
Хората твърдяха, че се чувстват като заложници в самолетите. Евакуацията им от борда стана минути преди 03:00 часа сутринта. Тогава обаче настъпи другият хаос - с какъв транспорт ще се придвижат до София. Сред пътуващите имаше и деца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване