11/22/15 06:12
(http://www.klassa.bg/)

Как държавата да спре ДАИ да казва “Дай!”

 НЯМА как популярната абревиатура на държавна агенция “Автомобилна администрация” да е “ДАЙ” и служителите ѝ да не започват проверките на пътя точно с този глагол.

Това казват с шеговита горчивина стотици професионални шофьори на тирове, които от години се оплакват, че няма инспектор, който да не иска “такса спокойствие”.

За пореден път става ясно, че случайното почти пълно съвпадение на съкращение и смисъл на ДАИ с годините се е превърнало в нагло ежедневие за даяджиите навсякъде в страната.

Оказва се обаче, че държавата е безсилна да спре тази ширеща се практика, след като дори изпратените на ротационен принцип инспектори в Хасковска област, които трябваше да преборят корупцията в агенцията там, също бяха спипани с рушвети преди два дни. Явно, макар и командировани, служителите бързо са навлезли в местните “механизми”, защото бяха заловени с по 300 евро на човек, натрупани само от една смяна.

Ако направим бърз преглед на разкритите случаи само през настоящата 2015 г., става ясно, че изключение са не подкупните чиновници там, а тези, които не искат рушвети.

През януари при съдебно дело дори се разбра, че бивш шеф в ДАИ - Пазарджик, е живял 10 г. от подкупи, защото цяло десетилетие този висш служител не е теглил заплатата си, а се издържал само от рушвети.

Три месеца по-късно само за 30 дни от ДАИ бяха изхвърлени 58 инспектори, отново за взети рушвети от шофьори на пътя или от курсисти, които искат да получат шофьорска книжка.

Още преди изгонените даяджии да са си опразнили бюрата, в интернет бе разпространен скандален видеозапис, направен случайно от камера, монтирана в турски тир.

Видеото е от регистрираща камера, монтирана на предното стъкло на камиона. То показва как български инспектори от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” спират за проверка тир. Шофьорът говори на турски, а българският инспектор му отговаря на смесица от български и турски думи. Още след поздрава става ясно, че даяджията иска пари, за да не проверява турския водач. Почти комично протичат и преговорите, при които инспекторът иска “червени”, а не “сини” банкноти, защото едните са по 10 евро, а другите - по 20. В записа се чува дори шумоленето на банкнотите рушвет, които прибира служителя.

След този пореден нагъл пример за корупция основният въпрос е какъв е смисълът от ДАИ, ако служителите там са такива? Едно от възможните решения е изцяло да закрият агенцията или поне да разформироват основната част от личния състав там. Но тогава тази дейност ще трябва да се прехвърли към Пътна полиция, които дори са по-нагоре в неофициалната класация за “най-добър” рушветчия у нас.

При 58 освободени за месец обаче излиза, че средно всеки работен ден поне двама даяджии са били заловени с рушвет и изгонени. Със сигурност поне още толкова са прибрали “втората си заплата”, без да бъдат спипани.

Какво още показва тази статистика? Логичното обяснение е, че в ДАИ се отива на работа заради рушветите. Заради нищо друго. От години се говори и за тарифите, които започват от 20 000 и достигат до 30 000 лева, за да те вземат на работа като инспектор. В същото време при всеки конкурс има десетки желаещи за всяко свободно място там.

Същият наплив от години има и в Пътна полиция, но след въвеждането на камерите във всяка патрулка опашката от кандидати доста понамаляла. Намаляха и сигналите на граждани, че катаджии са им поискали рушвет.

Тази тенденция категорично натежава в полза на ефективността на видеоконтрола и би трябвало да е ефективна мярка срещу даяджиите рушветчии. Но тази мярка до днес не е проработила, защото у нас, вместо да се прилага наистина, просто се имитира борба с корупцията.

Факт е, че в колите на ДАИ бяха монтирани камери още през 2010 г., но се оказа, че така само се маркира дейност, защото огромният брой случаи на взети рушвети показва, че инспекторите просто си искат пари встрани от “записващите очи”.

Ако обаче задължат даяджиите от началото до края на смяната да са с микрофон на ревера и да са пред камерата на колата, то със сигурност много от тях ще се замислят, преди да поискат “такса спокойствие”.

Друг много ефективен метод е въвеждането на т.нар. проверки за интегритет, каквито се правят в МВР. Това значи всеки ден тайни служители на агенцията или друга институция да обикалят шосетата като шофьори и да проверяват кой от даяджиите ще им поиска пари.

Важна е и втората стъпка в тази посока - всеки спипан да си иска пари да бъде уволняван и даван бързо на съд, за да си получи наказанието. А не както е сега - не само че никой не влиза в затвора, ами и немалко изгонени печелят дела и се връщат на работа в ДАИ.

Ако осъдените на ефективен затвор служители спрат да се броят на пръсти и проверките станат масови, то всеки инспектор из страната, когато излезе на пътя, ще започне да се съмнява дали поредният спрян за проверка шофьор не е таен агент. Ако същият даяджия се е убедил, че спипат ли го да иска пари, ще го уволнят и вкарат в затвора, той просто няма да си поиска рушвет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване