11/22/15 17:59
(http://pik.bg)

Министър Митов: С Русия може да са разговаря по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза

Министър Митов: С Русия може да са разговаря по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза

С Русия може да са разговаря по две теми - ядреното споразумение с Иран и сирийската криза, каза министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от "Фокус". Той допълни, че няма нови геополитически реалности, както се опитват да подсказват в изявления и коментари руски политици и анализатори.

Митов уточни, че действията на България са насочени в едно: защита на националния интерес на страната, който правителството разбира като гарантиране на достойни доходи и сигурност на българските граждани, а най-прекия път за това е пълноценна интеграция в структурите, нормите и стандартите на Европейския съюз и НАТО.

Той припомни, че политиката на България към Русия е недвусмислена. „Още през миналата година след интензивното начало на кризата в Украйна и анексията на Крим, ние казахме ясно следното: с Русия трябва да се разговаря въпреки всичко това. Санкциите са налице и са свързани с кризата в Украйна и с изпълнението на Минските споразумения. Санкциите няма да бъдат отменени, докато Минските споразумения не се изпълнят в пълен мащаб. Но в същия момент разговори с Русия трябва да се поддържат, трябва да има канали за комуникация и две са основните теми, върху които можем да разговаряме. Това е ядреното споразумение с Иран и кризата в Сирия. Това се и прави. Но няма нова геополитическа реалност, това трябва да се разбере много ясно.“- каза българският външен министър.

Даниел Митов нарече изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, насочено срещу българския президент Плевнелиев „невъзпитано“ и не заслужаващо внимание.

„Ние много пъти сме реагирали на подобни изказвания, не всеки път е необходимо това да се случва. Президентът на Република България има неоспоримо предимство пред коментиралата го страна. Той е избран на свободни демократични избори и никой не може да отнеме правото на президента на независима държава, делегирана му от суверена, да артикулира тези политики. Плюс това президентът не е казал нищо ново. Такъв тип говорене съществува в рамките на целия ЕС, и на трансатлантическата общност, всички са наясно за какво говорим.“, допълни Даниел Митов, министър на външните работи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване