11/22/15 16:04
(http://www.klassa.bg/)

Мишел Уелбек: Зее пропаст между французите и лидерите им

 "Кой точно отслаби отслаби полицията ни до степен непрекъснато да е на ръба на възможностите да изпълнява задачите си? Кой точно ни набиваше в главите години наред, че границите вече са някакъв абсурд, едно свидетелство за противен и мухлясъл национализъм? Виновни, както се вижда, са мнозина."

Това пише френският писател Мишел Уелбек в коментар за "Ню Йорк таймс" под заглавие "Как френските лидери предадоха народа си".

Според писателя, известен с най-новия си роман "Подчинение", Франция няма да се прекърши след атентатите, защото "няма човешка сила – дори страхът – която да е по-силна от навика" и хората бързо ще се върнат към нормалния си ритъм на живот.

"Французите са народ податлив и лесен за управление, но не са пълни идиоти. Основният им недостатък е склонността им фриволно да прощават и забравят. Защото има хора, политици, които са отговорни за нещастната ситуация, в която се оказахме днес и рано или късно тяхната отговорност трябва да бъде разследвана.

И едва ли ще се измъкнат неопетнени незначителният опортюнист, който минава за наш държавен глава, вродената идиотщина на човека, изпълняващ ролята на наш министър-председател или дори "звездите на опозицията" (хаха!)", остро напада Уелбек лидерите на Франция.

"Кои политически лидери вкараха Франция в отвратителни и скъпи операции, основният резултат от които е, че Ирак, а после и Либия, бяха хвърлени в хаос? И кои политически лидери до неотдавна бяха на крачка от това да го повторят и в Сирия?", продължава да пита авторът, който посочва тогавашният външен министър Доминик дьо Вилпен като човекът, който е предпазил Франция от "участие в престъпна операция" в Ирак.

Според Уелбек "очевидният извод, за съжаление, е безпощаден".

През последните 10 (20? 30?) години едно след друго правителствата ни систематично и отвратително изглеждат жалки в провала на основната си задача – да защитят населението, за което отговарят, твърди писателят.

Според него французите не са се провалили, въпреки, че не се знае какво точно мислят, тъй като правителствата не са провеждали от години референудм (с изключение на този от 2005г., когато бе отхвърлена Европейската конституция).

"Но социологическите проучвания непрекъснато ни показват, че населението винаги е имало доверие и се е солидаризирало с полицията и армията си. Това масово е отхвърляно от проповедниците на т.нар. морална левица (морална?) по отношение на това как трябва да действаме с имигрантите и бежанците. Французите винаги са възприемали с подозрение военните авантюри в чужбина, в които правителствата им са смятали за подходящи да се включат."

Уелбек казва, че има множество примери за пропастта между жителите на Франция и онези, които се предполага да ги представляват. "Дискредитирането на всички политически партии не е просто огромно, то е легитимно. И наистина ми се струва, че единственото останало ни решение е внимателно да се движим към директната демокрация - единствената форма на реалната демокрация."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване