11/22/15 11:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Отлив на туристи след Париж заплашва крехкия ръст на френската икономика


Атентатите в Париж от 13 ноември и бомбените заплахи за два полета на "Ер Франс" объркаха значително бизнеса на туристическите агенции. Акциите им на европейските борси паднаха рязко в понеделник след атаките, а много от клиентите в богатите азиатски държави вече се замислят сериозно дали да пътуват до Европа, разказва "Ройтерс".

Някои от по-заможните китайски туристи засега избягват Париж и са се насочили към Германия и други европейски страни след този втори терористичен акт във френската столица тази година. Китайски граждани, които са били в Париж миналия уикенд, незабавно са се отправили към съседна Швейцария, разказват представители на туристически агенции.

Само тази година прогнозите бяха, че над 2 милиона китайски туристи ще посетят френската столица – водещата туристическа дестинация в световен мащаб - при 1.7 милиона за 2014 г.


Вероятният отлив на чуждестранни посетители допълнително влошава перспективите за френската икономика, особено ако тревогите на туристите се запазят и до коледните празници. Туризмът генерира 7% от брутния вътрешен продукт на Франция, като през последната година само Париж е привлякъл 32. 2 милиона пътешественици. По оценки на Maisonneuve Global Advisors, през 2014 г. Франция е спечелила 238 милиарда долара от туризъм. По приноса му към БВП на страната, френският туристически сектор е 6-тият най-доходоносен в света.

За третото тримесечие БВП на Франция отбелязва ръст от 0.3 %. Така до събитията от миналия петък общият растеж може би бе достигнал поставената от правителството цел за 1% ръст. Но след атаките, за които отговорност пое "Ислямска държава", разходите на домакинствата ще са от ключово значение за представянето на втората икономика на Европа.

Като положителен знак за потребителското доверие се тълкуват многобройните инициативи в социалните мрежи, които подканяха парижани да излязат от домовете и да продължат да се забавляват в ресторанти и барове напук на ислямистите.

Това обаче не може да компенсира загубите от отлива на туристи.

"Все още искам да отида в Париж, но след този инцидент няма да го направя още поне една година", разказва 27-годишната брокерка от Шанхай Вики Чжън.

"Впечатленията ми от Париж са, че е романтичен град, но след последните събития мисля, че има пропуски в сигурността, които крият рискове. Това би ми повлияло, ако реша да пътувам", аргументира се 29-годишният търговец Ли Маоцин, също от от Шанхай.


"За разлика от природните бедствия и земетресенията, след терористична атака хората обикновено продължават да имат притеснения най-малко три месеца след трагедията", обясняват туристическите агенции.

Спад се наблюдава и в резервациите а полети до Париж. Тайванският превозвач Eva Airways разказва, че след събитията от 13 ноември има 70-80% отлив за традиционно препълнените самолети до френската столица.

Според Франсоа Наваро, управляващ директор на регионалния комитет по туризма в Ил дьо Франс (регионът на Париж и неговите предградия), все още е рано да се изчисляват загубите в сектора.

"От информацията, която получавам от посетителите и туроператорите, не може да се говори за паника. Последствия със сигурност ще има. Основният въпрос сега е дали отливът на туристи ще продължи до коледните празници, или бизнесът ще успее да се съвземе в рамките на 15 дни".


Хотелската група Marriott се оплаква от отменени резервации до 28 ноември във всичките си 15 обекта в Париж въпреки взетите мерки за сигурност. Продавачите на сувенири по сергиите край Сена също са разтревожени. "Познати от туристически агенции ни споделят, че американците отменят своите полети. Боим се, че коледният сезон ще се провали".

Прогнозите са, че атентатите от 13 ноември ще се отразят по-тежко на френския туризъм от нападението срещу "Шарли Ебдо" през януари, тъй като дойдоха непосредствено преди коледните празници. При взривовете край "Стад дьо Франс", престрелките в различни части на града и заложническата драма в концертна зала "Батаклан" загинаха най-малко 129 души. Това е най-смъртоносният терористичен акт в Европа след атаките в Мадрид от 11 март 2004 г., които отнеха живота на 191 души.

Денис Буник, председател на Съвета на австралийските туроператори, разказва, че клиентите "определено са нервни" след случилото се на 13 ноември, въпреки че по това време на годината желаещите да посетят в Европа традиционно са по-малко.

"Но макар че подобен род инциденти обикновено водят до временен отлив в резервациите, те няма да спрат хората да пътуват".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване