11/22/15 17:44
(http://www.dnevnik.bg/)

Силните ветрове се преместиха в Източна България, утре утихват


Силните ветрове се пренесоха днес следобед към Източна България, където оранжев код за опасност е обявен в 13 области - Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Разград и Русе, се вижда от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН. 

В останалата част на страната действа по-слабата жълта степен на опасност с изключение на Смолян и Благоевград, където вятърът е слаб и не може да причини щети.

Утре в цялата страна вятърът ще утихне. Дотогава обаче тепърва предстои ликвидацията на щетите, причинени днес.

Двама души са приети в "Пирогов" с наранявания, причинени от силните ветрове през изминалото денонощие.  Снощи е приета за лечение 39-годишна жена, върху чийто крак е паднал клон от топола. Тя има сериозно счупване на подбедрената кост и ще бъде оперирана. 47-годишен мъж е постъпил за лечение след удар по главата от паднал предмет на строителен обект.

Далекопровод на Енергийния системен оператор аварира заради паднало дърво и остави без ток столичните квартали  "Младост" 1 и 2, "Мусагеница", "Дървеница" и част от Студентски град, съобщава електроразпределителното дружество ЧЕЗ. За да се извърши ремонтът безопасно ЧЕЗ се е наложило да изключи също свое съоръжение. 

За около час е било спряно движението на трамвай номер 10 в района след площад "Журналист", заради паднало дърво върху контактната мрежа.

Продължават да постъпват десетки сигнали за счупени клони, паднали дървета, опасни ламарини по покривите в София, съобщи БТА. Пострадали са оранжериите на Ботаническата градина на БАН като около 50 кв. м стъкла са счупени, съобщи пред "Фокус" директорът Антоанета Петрова.

Заради съображения за безопасност днес по обед беше преустановена работата на "Мини Марица-изток". Бурните пориви на вятъра на моменти достигат до 24 м/сек (97 км/час). Основната цел е да се опази животът и здравето на работещите, както и да се предотвратят щети по съоръженията, информират от държавната компания.

Вятър със скорост 72 километра в час бушува вчера и през изминалата нощ в Монтанско, съобщи БТА.
Вятърът е пречупил 50-годишен бор, който е паднал върху къща в село Охрид, община Бойчиновци. Дървото е разрушило покрива й, а стените са се напукали. От силния вятър в село Копиловци са се допрели електропроводници и това е предизвикало пожар в къща. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е посетила абонати, останали без електрозахранване, в Долни Богров, съобщи пресцентърът на ведомството.  "Координацията на Министерството на енергетиката с трите електроразпределителни дружества е добра, работата ще продължи до пълно възстановяване на електрозахранването във всички региони на страната", е подчертала министър Петкова, цитирана в съобщението. 

В Силистра е измерен температурен рекорд - 23.1 градуса. Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в града температурният рекорд досега на 22 ноември е от 1990 година - 18.8 градуса. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване