11/23/15 07:19
(http://pik.bg)

4 начина да разберете дали даден имейл е фалшив

4 начина да разберете дали даден имейл е фалшив

Фишинг атаките са най-разпространената форма на интернет измама и не бива да си мислим, че този проблем не ни засяга, защото никой не е имунизиран срещу подобен род измами.

Фишинг атаките целят да подмамят хората да предоставят важна лична информация, най-често подробности по кредитни карти и банкови сметки. За да успеят да убедят хората да предоставят финансовата си информация, измамниците изпращат имейл, който е пълно копие на имейлите на избраната компания.

Най-често измамниците създават и подобен уебсайт. Фалшивият сайт може да бъде почти идентичен с този на компанията. Когато потърпевшия въведе данните си, те отиват директно при престъпниците. Може да разгледате информацията на PC Mag за да знаете по кои 4 начина може да разберете дали даден имейл не е фалшив.

1. По имейла на подателя

В полето „From“ хакерите могат да изпишат каквото си поискат, за да ви заблудят. Повечето обаче имейл услуги ви предлагат възможност да хванете тази измама. За целта застанете с курсора на мишката в полето „From“ или кликнете върху него, за да видите истинския имейл адрес, от който пристига този имейл.

2. По линковете в имейла

Хакерите може да замаскират линка, който са ви изпратили в някой имейл, за да си мислите, че е легитимен. За да разберете дали зад това не се крие измама, застанете с мишката върху него и след няколко секунди трябва да видите реалното място където ще ви отведе той.

 

Ако този трик не проработи, пробвайте друг. Маркирайте линка и го копирайте. След това го поставете в текстов документ, за да видите къде ще ви изпрати ако кликнете върху него. За целта застанете над него с мишката.

3. По наличието на правописни грешки

Отличителен белег на повечето фишинг имейли е наличието на много правописни и граматични грешки, защото хакерите бързат и нямат много време да изпипат всичко. Ако имейла идва наистина от компанията, за която се твърди, то той трябва да е перфектен. В противен случай някой служител може да си загуби дори работата.

4. Инструкции

Обърнете специално внимание на това, което имейла иска от вас да направите. Ако той гласи, че има проблем със сигурността на профила ви и вие трябва да кликнете върху бутона, за да влезете в системата, не се хващайте. Това е класическа техника за фишинг атака. Никоя легитимна компания, която ви изпраща подобно съобщения, няма да иска от вас да кликате върху бутон или линк, нито пък да изтегляте прикачен файл. Навярно ще ви посочат телефони на които е добре да се обадите за повече информация.

Източник: digital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване