11/23/15 08:12
(http://www.klassa.bg/)

Борисов на среща с втория по влияние световен лидер

 

Настаняват премиера в любимия хотел на Буш, пълним родните курорти с азиатски туристи

С китайския президент Си Дзинпин ще се срещне в четвъртък премиерът Бойко Борисов, който замина на визита в азиатската държава. Класация на „Бизнес инсайдър“ за 50-те най-влиятелни хора на планетата нареди миналата седмица лидера на най-многолюдната страна на второ място, след президента на САЩ Барак Обама и преди руския им колега Владимир Путин.

В рамките на посещението си Борисов ще участва в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, която ще се проведе във вторник и сряда в Суджоу. Премиерът ще се срещне също така с китайския си колега Ли Къцян, както и с кмета на Шанхай Ян Сюн утре. Армия от още седем членове на кабинета ще придружава Борисов при важната за страната ни визита, която включва и посещение на столицата Пекин. В състава на правителствената делегация са попаднали вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министрите на външните работи Даниел Митов, на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на земеделието и храните Десислава Танева, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на икономиката Божидар Лукарски.

Сред целите, които си е поставила България е да привлече китайски туристи в родните курорти, стана ясно днес от изказване на дипломат N1 в ефира на БНР. Форумът, на който ще присъстваме е т.нар. формат 16 +1, Китай и държавите от Централна и Източна Европа. На събитието не се предвижда провеждането на политическа дискусия, а съсредоточаване и рационализиране на икономическите отношения между страните на форума на базата на взаимен интерес. Растящата свързаност между Европа и Азия е не само гаранция за икономически растеж, но и за повече развитие. Фокусираме се върху няколко сфери. Желаем да ускорим сътрудничеството си в сферата на туризма, селското стопанство, инфраструктурата, енергетиката и културния обмен. Селското стопанство е една особено интересна тема, посочи в аванс Митов. Според него евентуално разширяване на българския селскостопански бизнес към Китай би създало огромни възможности пред производителите ни. Той обаче подчерта, че приоритетите ни са свързани основно с увеличаване на китайските инвестиции в България.

Както писа „Монитор“ Борисов и министрите ще опитат да привлекат допълнителни китайски инвестиции у нас, изтъквайки възможностите за чуждия бизнес, които предлага страната ни. Ключово за това ще е провеждането утре на икономическия форум „Инвестирай в България. Разшири се в Европа“, организиран Българската агенция за инвестиции. В него участие ще вземат над 100 китайски фирми. Родните министри ще се опитат да ги спечелят със свои презентации.

 

 

Българската делегация, включваща и представители на бизнеса ще отседне в Hong Qiao State Guest Hotel. 5-звездният хотел се намира в западната част на Шанхай, в сърцето на икономическия център на мегаполиса. Той е проектиран от известни американски и хонконгски архитекти и интериорни дизайнери, разполага с 10 тенис корта, както и с райска градина, простираща се 200 000 кв. м. Комплексът се е използвал до 80-те години на миналия век изцяло за нуждите на китайските държавни лидери. Той е предпочитан от редица световни лидери, като сред отсядалите в него е и предшественикът на Обама - бившият държавен глава на САЩ Джордж Буш.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване