11/23/15 08:00
(http://www.klassa.bg/)

Българи разработват парно в прозореца

 Български специалисти разработват стъклопакет за прозорец, пълен с вода, която през зимата може да циркулира в него подгрята и да отоплява помещението, научи Агенция Монитор.

„Голямото предимство на изделието е, че през лятото водата пропуска само светлината, но не и топлината”, обяснява арх. Димитър Паскалев, решил да направи възможно иновацията да стане факт и в България. Технологията се разработва от 8 години и в Испания, където са изградили система с циркулираща вода с температура от 21 градуса в няколко сгради. Нашият архитект разказа, че екипът му вече е създал модел на прозрачен слънчев колектор, загряващ водата до 43 градуса, имащ топлинна мощност от 450 вата на квадратен метър. През лятото са били направени успешни тестове на на типовите изделия.

„Радиаторът в прозореца може да се свърже със слънчев колектор, монтиран на покрива на сградата или по фасадите й”, обясни още той. По думите му технологията е подходяща за сгради с нулево енергопотребление от външни източници. Според него след време, с използването на типови модули, цената й ще падне значително.

Младият архитект каза още, че в следващите 3 години ще работи заедно с колеги от Испания и Германия за усъвършенстване на технологията и реализацията на демонстрационни проекти. Според експерти този тип стъклопакети са следващо поколение, които не само предпазват от загуба на топлина в помещенията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване