11/23/15 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Диамантен кабел ще ни качва в космоса

 Ако идеята, един ден хората, да се издигат в орбита по въже от ултра силни въглеродни нановлакна ви звучи малко нереално, трябва да знаете, че нашите бъдещи космически асансьори може в действителност да бъдат изградени от диамант.

Графенът може да е най-горещото вещество известно в момента, но през последната година, научната общност е работилна над друг основан на въглеродна материал чудо, диамантени нано нишки, едномерни въглеродни кристали, които са здрави колкото диамант.

Диамантените нано блакна може да не заслужават вниманието, което получават, защото те са произведени от само една лаборатория в Penn State University и не е ясно, колко лесно ще е масовото производство на тези влакна. Има притиснения, че диамантените нановлакна ще стават по-крехки, колкото по-дълги са те, поради нуждата от 19 километров диамантен кабел.
Скорошно моделно проучване на екип от Куинсландския технологичен университет показва, че когато молекулните дефекти са включени в иначе повтарящия се бензол пръстеновидна структура на диамантените нановлакна, влакното става силно еластично. С правилния молекулен дизайн, учените предполагат, че диамантените нановлакна биха могли да бъдат "идеални за създаването на изключително здрави триизмерни нано-архитектури."

Ако новите модели да се окажат верни, този материал може да има светло бъдеще в най-различни приложения, от нанотехнология за електрониката до може би дори космически асансьори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване