11/23/15 12:19
(http://pik.bg)

И в Пловдив вече извършват трансплантации на стволови клетки

И в Пловдив вече извършват трансплантации на стволови клетки

През октомври екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив извърши успешно първите си две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултиплен миелом. 

Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на предварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията на стволовите клетки и медицинските дейности в посттрансплантационния период преминаха успешно, съобщават от клиниката. Пациентите са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми, предаде БГНЕС. 

В момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи. 

За хората, които се нуждаят от подобна животоспасяваща трансплантация, Клиниката по хематология в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив е втори шанс в страната след Александровска болница в столицата

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване