11/23/15 11:24
(http://pik.bg)

КЗП: Черният петък e възможен, намаленията са истински

КЗП: Черният петък e възможен, намаленията са истински

За Черния петък (Black Friday), който трябва да се осъществи на 27 ноември, сме констатирали, че в огромния брой случаи правилата се спазват и намаленията ще бъдат действителни. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Все пак Маргаритов алармира, че извън Черния петък, има доста случаи при малки търговци и големи вериги, в които се анонсират намаления, които не отговарят на действителността. Това става, когато търговецът вдига цената на продукта няколко дни преди да анонсира съответния процент намаление. Когато го направи е ясно, че това не е действителният процент намаление, съгласно старата цена, на която е продавана стоката.

От КЗП уточняват, че има изискване по закон стоката да бъде продавана поне 30 дни, за да може процентът намаление, който ще бъде извършено от търговеца да е релевантно.

Друга нелоялна практика на търговците е свързана с промоции за стоки, за които после се оказва, че не са с достатъчна наличност в търговската мрежа. Това се прави с цел подмамване на потребителите в определени търговски обекти, идвайки на място те са склонни да си купят други неща на по-високи цени.

КЗП е забранила продажбата на 112 вида стоки, преди всичко свързани с деца, електрически уреди и стоки за шега. Освен това председателят на комисията се похвали, че условията, в които се предоставят услуги в некатегоризирани сектори, намаляват с около 50%.

С около 37% са намалели нарушенията в онлайн търговията. Относно договорите с общи условия, които се предоставят на потребителите КЗП е проверила договори от над 40 институции. Констатирани са около 350 неправомерни клаузи, за които са издадени предписания за отстраняване. Основно те са свързани с някои ограничения на права на потребителите. Много често търговците се изкушават да включват в общите си условия-кредитите да бъдат предсрочно изискуеми или да се заплатят лихвите за целия период от кредита, независимо, че е бил предсрочно изискуем.

Ако потребителят се натъкне на такива клаузи е редно да сигнализира КЗП. Предвид предстоящия студентски празник-8 декември КЗП е започнала масивна проверка на сайтове и туроператори, за да установи дали няма да има нелоялни търговски практики и ползващите туристическите пакети да са спокойни за пребиването си. Засега са установени нарушения, за които са издадени 6 акта от общо проверени 70 туроператори. Нарушенията са за липса на удостоверение на туроператора, местонахождението на хотелите, цената и категоризацията. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване