11/23/15 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Лют скандал заради вредните храни по БНТ

 Няма консултативен съвет, който да е изследвал влиянието на вредните храни и заболяванията, които те са причинили. Някой ще ми покаже ли как изглежда бандерола на вафлите, изригна шефката на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в сутрешния блок на БНТ.
Гневът й бе предизвикан от твърденията на проф. Стефка Петрова от Националния център за обществено здраве, която се опита да представи статистика за вредата, които сладките храни нанасят върху здравето на децата. 

Кукушева обаче не и даде възможност, като заяви, че тези твърдения може да са на Световната здравна организация, но в България има повече недохранени деца, както и деца, които не са опитвали шоколад и сладкиш. „Не въвеждайте този порочен термин вредни храни. Храните могат за бъдат само полезни”, нахвърли се Кукушева на проф. Петрова. И допълни, че Румъния е въвела диференцирани ставки за храните, включително и за водата.

Проф. Петрова не успя да извади аргументи срещу това, че данъкът „вредни храни” ще промени пазара и ще доведе до изкривяване на конкуренцията, както и на твърдението на Кукушева, че от новата ставка потърпевши ще бъдат 100 000 семейства, които са ангажирани в хранително-вкусовия и питейния бизнес.

И продължи да твърди, че при над 30% от децата е установена зависимост между консумацията на сладки храни и напитки и затлъстяването.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване