11/23/15 14:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Мигранти протестират полуголи на границата между Македония и Гърция


Мигранти блокираха железопътния трафик на границата между Гърция и Македония и поискаха да бъдат пуснати в Западна Европа, след като миналата седмица балканските държави решиха да пропускат само хора от Сирия, Ирак и Афганистан, съобщи агенция "Ройтерс".

Граждани на Мароко, Иран и други държави протестират вече два дни на границата.

Мигранти от Бангладеш се съблякоха полуголи и изписаха с червена боя по телата си послания - "Застреляйте ни, никога няма да се върнем", "Застреляйте ни или ни спасете".



Миналата седмица Словения първа взе решение да пропуска само сирийци, афганистанци и иракчани, а примерът ѝ бе последван от Хърватия, Сърбия и Македония. Останалите се смятат за "икономически мигранти". Това остави хиляди хора в беизходица по пътищата.

Загреб и Белград вече предупредиха Македония, че ще изпращат обратно на нейна територия хората, които не идват от конфликтни зони, съобщава Balkan Insight.

Мигрантите обаче настояват да продължат пътя си към Западна Европа – най-често към Германия и скандинавските държави.

Вчера това доведе до леки сблъсъци, след като те опитаха да преминат полицейската блокада между Гърция и Македония, както се вижда на видеото, заснето от "Ройтерс". Хиляди от тях още са в ничията земя близо до Гевгелия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване